Excuus als manipulatie-instrument

De ingezonden brieven van dinsdag 30 augustus.

Diederik Samson en Mark Rutte in de gangen van de Tweede Kamer. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Diederik Samson en Mark Rutte in de gangen van de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag - Ik verwacht excuses

'Rutte en Samsom werpen hun ballast af', opent de krant (Voorpagina, 29 augustus). Waar Rutte strategisch excuses maakt voor het gepleegde kiezersbedrog hoopt Samsom weg te komen met even strategische excuses (+) voor de autoritaire manier waarop hij zijn fractie heeft geleid.

Eerlijk gezegd: dat boeit niet zo en een verkiezingsbelofte daarover kan ik mij niet herinneren. Wél helder voor de geest staan mij twee verkiezingsbeloftes die mij er in 2013 toe brachten om PvdA te stemmen: de PvdA gaat de verschrikkelijke Rutte uit het Torentje doen verdwijnen en, keihard uitgesproken, de JSF zal niet worden aangeschaft.

Het zijn deze verbroken beloftes waardoor ik mij door de PvdA besodemieterd voel en waarvoor ik van Samsom excuses verwacht voordat ik zelfs maar wil overwegen om in 2017 te gaan stemmen.

Ron van den Berg, Monnickendam

Gebakken lucht

In het artikel 'Rutte en Samsom werpen hun ballast af' (+) (Voorpagina, 29 augustus) lees ik dat onze minister-president heeft geleerd dat een 'politicus wel beloften kan doen over de doelen, maar beter niet over de manier waarop die bereikt kunnen worden'. En daar gaat het nu juist om. Hoe realiseer je gestelde doelen? Elke leerkracht in het onderwijs kan onze minister-president hierover bijscholen. Doelen moet je SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden ) formuleren. Anders is het gebakken lucht.

Kees Oosterbaan, Egmond aan de Hoef

Ergernis

Met stijgende ergernis en verbazing heb ik de excuuscampagne van Rutte en Samsom in de pers (+) tot mij genomen. Op zichzelf is een gemeend excuus een goede zaak voor beleid dat tegenovergesteld was aan wat was beloofd en groepen van burgers heeft benadeeld. Voor beleid ontstaan door situaties die niet waren voorzien komt een excuus over als een instrument waarmee wij worden gemanipuleerd.

Dit geldt nog meer voor het beleid waardoor groepen van burgers niet eerlijk zijn behandeld. Ik denk daarbij aan de slogan eerlijk delen; om te constateren dat de groep mensen met de laagste inkomens groter is geworden en er in koopkracht feitelijk op achteruit is gegaan.

Dat grote groepen huurders door de verhuurdersheffing impliciet hun woonlastenquote hebben zien stijgen tot ruim boven de 30 procent vanwege de extra huurverhogingen die daaruit voortvloeiden, terwijl kopers nog steeds ruim door de staat worden gefaciliteerd.

En dat de economie mede pas laat herstelde doordat door diezelfde heffing de woningmarkt extra in elkaar klapte. Waardoor je als woningzoekende in Amsterdam 9 jaar moet wachten op een woning en je links en rechts weer huisjesmelkers bezig ziet. De ingrepen (afbraak) in de arbeidsmarkt en sociale zekerheid, zoals de toenemende flexibilisering, zogenaamd om de zekerheid voor de toekomst veilig te stellen.

Het is goed als er gemeend een excuus wordt aangeboden voor zaken die ongewenst mis zijn gegaan en het kabinet mag zich best op de borst kloppen voor die zaken die echt goed zijn aangepakt. Maar wees daarin eerlijk, opdat er weer vertrouwen in de politiek komt en mensen een bewuste keuze kunnen maken en zo voor een algemeen belang (is ook eigenbelang) kunnen stemmen. Nu haken velen af of kiezen voor de emotie.

Hans Nieuwendijk, Amsterdam

Afvallen

Wat een leuk en nuttig artikel in VK-magazine van Jan Heemskerk over afvallen (+). Het zoveelste signaal in 30 jaar tijd, maar vanwege de ernst doorvlochten met veel humorvolle herkenning en de bijzondere tips van zenhabits.net - echt een duw in de rug om te beginnen wat te veranderen (babysteps, babysteps). Even eerder in de Volkskrant de boodschap die ik veel eerder had willen lezen: vruchtendrank maakt direct vet aan (weg met dat dagelijkse glas). Tijdje terug in de Volkskrant: in 2020 is 50 procent van de bevolking 50-plus (was dat schrikken). Ik zeg, geef het duo Heemskerk & Walrabenstein (z'n diëtiste) een wekelijkse column met die leuke cartoonist voor die uitdijende lezersgroep om ze met humor te helpen bij het moeilijkste: levensstijlwijziging.

Hans Mooren, Aerdenhout

Programma Wilders

Elke Nederlander die overweegt zijn stem op Wilders uit te brengen mag zich alvorens dit te doen wel drie keer bedenken, immers hij/zij laadt een zware verantwoordelijkheid op zich.

Ofschoon Wilders met lege handen staat belooft hij cadeautjes waar half Nederland zich de vingers bij aflikt. Wie wil dat niet: de huren omlaag. Halveren motorrijtuigenbelasting. Pensioenen wel indexeren. En ga zo maar door. Wauw.

Volkomen gratuit pent hij zijn A4'tje vol. Met een onderbouwing die ongeloofwaardig is en malafide. Het is het paaien van de onderbuik. Wat Wilders doet is op schreeuwerige wijze deze onvrede monopoliseren en zich neerzetten als de grote verkiezingsbelofte die het allemaal vanuit zijn gedroomde torentje zal gaan waarmaken.

Klap op de vuurpijl: hij wil alle moskeeën sluiten en scholen op islamitische grondslag sluiten. Oh ja, ook de Koran verbieden. Wie dit serieus meent en daadwerkelijk wil gaan uitvoeren: hij creëert een nieuw Ulster in ons vredige Nederland.

Waarbij grote groepen zonder dat ze dat willen tegenover elkaar komen te staan. En waarbij individuen zich gedwongen zullen weten desnoods met extreme middelen hun belangen te verdedigen. Elke stem op Wilders is een stem op totale ontwrichting van onze samenleving. Een stem op Wilders, dat is een stem op 'de vlam in de pan'.

En het zal generaties vergen om die vlam weer te doven.

Geert Tomassen, Gaanderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden