Excuses Zwitserse bank voor plan tot vernietiging oorlogsdocumenten

Union Bank of Switzerland (UBS) heeft vrijdag in het openbaar zijn verontschuldigingen geuit over de joodse kwestie. Het is de eerste keer dat een van de drie grote Zwitserse banken excuses aanbiedt....

AFP

AFP

ZÜRICH

De voorzitter van het algemeen bestuur van UBS, Mathis Cabiallavetta, gaf toe dat de bank 'fouten heeft gemaakt'. De bestuursvoorzitter bestempelde de kwestie als 'ernstige problemen uit het verleden, waarbij wij gevoelige snaren hebben geraakt. Dat spijt ons ten zeerste'.

Zijn uitlatingen volgen op de boycot die de bank bij een aantal transacties in de Verenigde Staten heeft ondervonden. Daar is UBS onder meer getroffen met uitsluiting voor deelname aan een obligatielening van 1 miljard dollar van de stad New York. In de VS is met hoge verontwaardiging gereageerd, vooral op de plannen van UBS om documenten die betrekking hadden op de nazi-periode te vernietigen.

Uiteindelijk wist een nachtwaker de stukken te redden. De man kreeg daarop ontslag van het bedrijf waar hij werkte. Om te ontkomen aan de greep van justitie, die van hem schending van bankgeheimen beschuldigde, vluchtte hij naar de VS. Inmiddels heeft het betreffende departement in Bern besloten de nachtwaker niet langer te vervolgen.

Niet alleen nazi's en hun joodse slachtoffers zouden nog rekeningen op Zwitserse banken hebben. Ook de spaarcentjes van Lenin, de grondlegger van het Sovjet-communisme, zijn mogelijk nog steeds in Zwitserland opgeslagen.

Op de Internet-site van de Associatie van Zwitserse Bankiers (ASB) is een rekening gevonden in Zürich onder de naam Wladimir Ulianow, de Duitse transcriptie van Lenins oorspronkelijke naam Vladimir Iljitsj Oeljanov. Er staat een bedrag op van minder dan honderd Zwitserse francs (138 gulden).

Lenin leefde vanaf 1914 in Zürich onder uiterst armoedige omstandigheden, totdat hij in 1917 naar Sint Petersburg terugkeerde om de Russische revolutie aan te voeren.

Volgens woordvoerster Silvya Matile van de ASB is het niet mogelijk vast te stellen of 'Ulianow' ook daadwerkelijk dezelfde persoon is als de leider van de Russische boeren- en arbeidersstaat. 'Maar iedereen die meent aanspraak te kunnen maken op het bedrag, kan de normale procedure volgen', verklaarde ze tegenover de Britse omroep BBC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden