Excuses Tsjetsjeen voor kritiek op autoriteiten - maar eerst brandde zijn huis af

Een man wiens huis is platgebrand nadat hij in een video-boodschap kritiek had geuit op de Tsjetseense autoriteiten, heeft woensdag publiekelijk zijn excuses aangeboden. Hij roept zijn landgenoten op nooit dezelfde fout te begaan. Dat meldt The Moscow Times.

Kadyrov, de autoritaire leider van Tsjetsjenië. Beeld ap
Kadyrov, de autoritaire leider van Tsjetsjenië.Beeld ap

Ramazan Dzhaladinov plaatse op 14 april een video online. Daarin klaagt hij over de leefomstandigheden in zijn Tsjetsjeense dorp Kenkhi, waar de huizen zijn vervallen tot ruïnes. Ook berispt hij de lokale autoriteiten wegens afpersingspraktijken. Het moment van plaatsing van de video is bewust gekozen: de Russische president Vladimir Poetin hield die dag zijn jaarlijkse tv-marathon waarin hij vragen van het volk beantwoordt.

Een paar dagen later is het huis van Dzhaladinov volledig afgebrand. De man zelf is - na meerdere bedreigingen - halsoverkop met zijn vrouw en kinderen naar de nabijgelegen republiek Dagestan gevlucht.

De achtergebleven inwoners van Kenkhi laten tegenover de Russische krant Kommersant weten dat het dorp volledig is afgezet door de politie. Ze worden ondervraagd over de huidige verblijfplaats van Dzhaladinov.

Diezelfde inwoners schrijven vervolgens een brief aan Poetin waarin ze zich verontschuldigden voor het gedrag van Dzhaladinov. Hij zou onopgeleid zijn. Zijn mening zou bovendien niet het gedachtegoed van de andere dorpsbewoners vertegenwoordigen.

Kadyrov is kat kwijt

Op het Instagram-account van Kadyrov verscheen twee weken geleden een emotionele oproep. De Tsjetsjeense leider maakte bekend dat hij zijn kat kwijt is. 'Hij ziet eruit als een tijgerwelpje', schreef hij. 'Hij is al tien dagen weg en we beginnen ons nu echt zorgen te maken. We zijn ontzettend dankbaar als iemand meer weet over onze kat.' Het bericht kon rekenen op veel hoongelach. Onder meer de Britse comedian John Oliver maakte er een sketch over. Op Twitter laten veel mensen aan de leider persoonlijk weten 'zijn kat niet te hebben gezien'.

Kadyrov met zijn tijgerkat. Beeld Instagram
Kadyrov met zijn tijgerkat.Beeld Instagram

Excuses

Dzhaladinov heeft ondertussen excuses aangeboden, naar eigen zeggen zonder daartoe gedwongen te zijn door de autoriteiten. In een nieuwe video richt hij zich persoonlijk tot de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. 'Ik bied mijn excuses aan over wat er is gebeurd. Ik wil ook sorry zeggen tegen alle inwoners (van Tsjetsjenië) en vraag hen om niet dezelfde fouten te maken als ik.' De man vergelijkt Kadyrov in de video met 'het schijnen van de zon'.

De Tsjetsjeense leider, die een autoritair bewind voert en inwoners monddood maakt, ontkent dat het dorp Kenkhi is afgezet door de politie. Hij heeft Dzhaladinov ervan beschuldigd zijn huis zelf te hebben afgebrand, en wel om de reden dat hij asiel zou willen krijgen in Europa.

Na de excuses van Dzhaladinov, heeft de Tsjetsjeense leider zijn toon aanzienlijk gematigd. Op zijn Istagram-account schrijft hij 'dat iedereen een fout kan begaan' en dat hij blij is dat Dzhaladinov eindelijk 'het pad naar de waarheid heeft bereikt'.

Kadyrov heeft verder laten weten dat Dzhaladinov op steun van de staat kan rekenen als hij terugkeert naar Kenkhi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden