Excuses Japanse premier voor troostmeisjes

De Japanse premier Shinzo Abe heeft officieel zijn excuses aan geboden voor de gedwongen prosititutie door zogeheten troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog. Abe zei dat maandag tegen een parlementaire commissie....

Van onze verslaggeefster Deedee Derksen

‘Ik bied hier en nu mijn excuses aan als premier’, aldus Abe. Hij zei achter de zogenoemde Kono-verklaring te staan. In die verklaring uit 1993 erkende Japan ook dat de autoriteiten de hand hadden gehad in het opzetten van legerbordelen. De premier lag onder vuur na zijn uitspraak dat er geen bewijs bestaat voor het misbruik van vrouwen door het Japanse keizerlijke leger.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 200 duizend vrouwen uit de gebieden die Japan had veroverd gedwongen in de bordelen te werken. Onder hen waren ook Nederlandse vrouwen die uit het toenmalige Nederlands-Indië waren weggevoerd.

Eerdere ontkenningen
‘Zoals ik al zo vaak heb gezegd, voel ik mee met de mensen die deze ontberingen hebben moeten doorstaan en bied ik mijn verontschuldigingen aan voor het feit dat zij destijds in deze situatie zijn terechtgekomen’, zei Abe tegen de commissie.

De eerdere ontkenningen van de premier leidden tot een storm van kritiek in het buitenland. In China, Zuid-Korea, Australië, de Verenigde Staten en Nederland reageerden autoriteiten onstemd op de uitspraken van de Japanse premier. Abe had in antwoord op vragen van een parlementslid geschreven dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het misbruik van de vrouwen.

Nederland riep de Japanse amabassadeur op het matje om opheldering te vragen. Ambassadeur Kyoji Komachi heeft tegen minster Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gezegd dat de uitlatingen van Abe verkeerd zijn begrepen. Hij verzekerde Verhagen dat de officiële lijn van Japan nog altijd een verklaring uit 1993 is, waarin het land spijt betuigt over de verkrachtingen door Japanse soldaten. Verhagen noemde deze verklaring ‘afdoende’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden