Excuses DSK voor Fransen te mager

PARIJS - Het mea culpa dat Dominique Strauss-Kahn zondagavond op de Franse televisie uitsprak, is met gemengde gevoelens ontvangen. Zijn socialistische partijgenoten hadden graag gezien dat hij krachtiger excuses had aangeboden voor zijn gedrag. De meesten vinden dat zijn rol als prominent politicus nu is uitgespeeld.


Ségolène Royal ziet geen plaats voor hem in een regering, een mening die ook Arnaud Montebourg, een ander linkse presidentskandidaat, is toegedaan. Voor partijleidster Martine Aubry heeft het tv-optreden zelfs pijnlijke gevolgen. Ze heeft altijd gezegd geen pact met Strauss-Kahn te hebben gesloten, en dus niet zijn plaatsvervanger te zijn als socialistisch presidentskandidaat. Maar Strauss-Kahn zei dat er wel degelijk een afspraak bestond dat Aubry zich niet kandidaat zou stellen als hij zelf zou meedoen.


De Franse media hebben maandag elk woord en gebaar van Strauss-Kahn onder een vergrootglas gelegd. De conclusies waren niet heel bemoedigend. Hem wordt verweten dat hij een eindeloos ingestudeerd lesje herhaalde en niet erg leek te geloven in wat hij zei. Op sommige websites wordt zijn mimiek al gebruikt voor een cursus acteren.


Dat hij de gelegenheid te baat nam om de Europese leiders de maat te nemen in zake de eurocrisis, werd als misplaatst ervaren. 'Een anachronisme', schreef Libération in haar commentaar.


Strauss-Kahn beriep zich wel elf keer op het rapport van de Newyorkse procureur. Volgens Le Monde verdraaide hij een aantal malen de feiten. Kamermeisje Diallo werd volgens hem door de procureur 'een leugenaarster' genoemd en van geweldpleging zou 'geen enkel spoor' zijn. In het rapport staat dat niet kon worden bewezen dat geweld is gebruikt. Daillo wordt niet als leugenaarster betiteld. Wel wordt gezegd dat ze verschillende versies heeft gegeven van de gebeurtenissen in het Sofitel.


In één opzicht kan van een geslaagde missie worden gesproken: Strauss-Kahn trok 13,4 miljoen kijkers, de hoogste score voor een tv-journaal sinds de banlieuerellen van 2005.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden