Excuses Dijsselbloem voor 'quatsch' over Fyra

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - Nederland heeft excuses gemaakt aan het Belgische spoorbedrijf NMBS voor uitlatingen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in de Fyra-affaire. 'De uitspraken moeten op een jammerlijk misverstand berusten', schrijft een topambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op 5 juni in een mail die door het Vlaamse dagblad De Morgen is ingezien.

Dijsselbloem zei die dag dat hij 'not amused' was door het 'versnelde' besluit van de Belgen om te stoppen met de flitstreinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Verder zei hij dat de handelwijze van de Belgen 'enorme druk' had gezet op de Nederlandse besluitvorming. En: 'Het helpt niet.'

De Belgen zijn geïrriteerd over de uitlatingen. Dijsselbloem is wel de enige aandeelhouder van de Nederlandse NS, maar heeft niets te zeggen over de Belgische NMBS. In De Morgen noemt topman Marc Descheemaecker van de NMBS vandaag de opmerkingen van Dijsselbloem 'absolute quatsch'.

'Descheemaecker is het beu dat hij wordt afgeschilderd als de boeman die eigenhandig besloot om de Fyra te dumpen en daarmee de Nederlandse collega's een hak zette', schrijft De Morgen.

De topman wijst erop dat de NS en staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) al op dinsdag 28 mei op de hoogte waren gebracht van het Belgische voornemen om te stoppen met de Fyra en dat op vrijdag 31 mei daarover een persconferentie zou volgen. Volgens de woordvoerder van de NMBS heeft Mansveld verzuimd haar collega daarvan op de hoogte te stellen. 'Het is duidelijk dat Dijsselbloem door zijn regeringscollega niet op de hoogte was gebracht.'

De NS zou Dijsselbloem pas de dag voor de persconferentie van de Belgen hebben gemeld dat het Nederlandse spoorbedrijf ook wilde stoppen met de Fyra en dat het dat de volgende dag, tegelijk met de Belgen, bekend zou maken.

Daar stak de minister van Financiën een stokje voor. Als enige aandeelhouder van het spoorbedrijf had hij over zo'n ingrijpend besluit ten minste even op de hoogte gebracht willen worden. Pas een week later maakte het kabinet bekend dat ook de NS met de Fyra zou stoppen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden