Excuses De Geus voor foute gegevens van UWV

Minister De Geus van Sociale Zaken erkent dat hij heeft gefaald in de affaire rond de huisvestigingskosten van de uitkeringsinstantie UWV....

De Geus stelt dat hij het parlement op 'enkele belangrijke aspecten onvolledig en onjuist' heeft geïnformeerd. Hij heeft maandag het vertrouwen opgezegd in UWV-topman Joustra en het directielid Pieter Cloo. De UWV-directie verzet zich en ontkent de aantijgingen opgetekend in het rapport van ex-PvdA-kamerlid Wim Meijer. Die onderzocht in opdracht van De Geus de bouwkosten van het UWV.

Meijer stelt dat het UWV al in november vorige jaar wist dat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd over de bouwkosten. Het UWV had de oppervlakte van de parkeergarage meegeteld in de berekeningen, waardoor de prijs per vierkante meter een kwart lager uitkwam dan de werkelijke prijs van 1149 euro. Deze informatie was volgens Meijer 'hoog in de organisatie' bekend, maar hij heeft niet kunnen vaststellen of de rekenfout expres of per ongeluk is gemaakt. De UWV-directie ontkent volgens Meijer dat ze eerder op de hoogte waren van de rekenfout.

De Tweede Kamer oordeelt scherp over het conflict. VVD-kamerlid Aptroot noemt het optreden van zowel het UWV als het ministerie 'amateuristisch'. De gehele Tweede Kamer staat achter het besluit om de UWV-top weg te sturen. Het CDA, VVD, PvdA, Christen Unie, D66, ze oordelen allemaal negatief over de rol van het UWV. GroenLinks dringt zelfs aan op oneervol ontslag van Joustra.

Onderzoeker Meijer stelt dat het UWV-kantoor in Amsterdam niet buitensporig luxe is. Wel werden extra kosten gemaakt van 3,5 miljoen euro, omdat de UWV-directie de al ingerichte directie-etages weer liet slopen. Meijer oordeelt de nieuwe inrichting als van 'bovengemiddelde kwaliteit'. Volgens het ex-PvdA-kamerlid kan het UWV niet uitleggen waarom deze extra uitgaven zijn gedaan. Bovendien heeft het UWV de specifieke kosten voor de directie-vertrekken toegerekend aan de algemene kosten van het gebouw, waardoor deze kosten in de administratie verdwenen.

Meijer is daarnaast gestuit op dubbel betaalde makelaarskosten. Terwijl de verantwoordelijke UWV-directeur meende dat de makelaarsrekening 220 duizend euro bedroeg, betaalde het UWV in werkelijkheid meer dan 1,1 miljoen euro, nadat de verkopend makelaar twee rekeningen had ingestuurd. Meijer suggereert dat het UWV een onderzoek instelt naar deze te veel betaalde kosten.

GroenLinks drong maandag aan op een strafrechterlijk onderzoek naar de dubbel betaalde makelaarsrekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden