Lezersbrieven

Excuses aan Indonesië vooral voor Nederlands eigen 'zielerust'

De ingezonden brieven van donderdag 17 augustus.

Minister-president Rutte legt een krans bij het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Beeld anp
Minister-president Rutte legt een krans bij het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.Beeld anp

Brief van de dag: Wie zit er op excuses te wachten?

Dave Ensberg-Kleijkers houdt een pleidooi voor excuses door de Nederlandse regering aan Indonesië voor de tijdens de onafhankelijkheidsstrijd begane oorlogsmisdaden door Nederlandse militairen. Het lijkt me dat dit iets is wat bepaalde mensen in Nederland beduidend meer bezighoudt dan de Indonesische bevolking zelf. Die leven in het nu, en als ze al terugkijken is dat op een oorlog die ze hebben gewonnen. Nederland zou die excuses dus vooral voor zijn eigen 'zielenrust' maken als voormalige koloniale macht. Dat riekt een beetje naar misplaatste verhevenheid.

Ik geloof niet dat de Indonesische bevolking met smart op excuses wacht. Want daar gaat het toch om? Ze hebben echt andere problemen. Niet dat deze periode niet meer, kritische aandacht behoeft in de Nederlandse geschiedschrijving.

In die strijd zijn namelijk ook een aantal van mijn Indische ooms op gruwelijke wijze vermoord door Indonesische vrijheidsstrijders die elkaar onderling ook naar het leven stonden. Vele duizenden Hollandse, Indisch-Hollandse maar ook Indonesische burgers vrouwen, mannen en kinderen deelden datzelfde lot. Soekarno heeft daar met opzwepende speeches een wezenlijk rol in gespeeld.

Ik kan de recente autobiografische roman De tolk van Java van Alfred Birney in dat verband van harte aanbevelen.

S. Paul, Bussum

Een wonder

In het artikel over het bedevaartsoord de Runxput, 'het Lourdes van Heiloo' zegt bedevaartganger Wil Wortel: 'Ik heb dit jaar een nieuwe knie gekregen, dus ben ik een paar keer extra langs geweest.'

Dat had toch eigenlijk andersom moeten zijn.

Jaap Blaakmeer, Heerenveen

Instabiele herenfiets

Het advies van Veilig Verkeer Nederland om de herenfiets met stang in de ban te doen spreekt me aan. Ik heb het volgende zinvolle veiligheidsadvies: hang in de urinoirruimte van een horecagelegenheid een fietsvalhelm. Nare gevolgen van potentiële instabiliteit worden verminderd.

Hans van de Wijdeven, Uden

Nederland gered

Na ruim 150 dagen formatie komt, weliswaar onbedoeld, informatie naar buiten. Er is iets bijzonder zinvols gelekt! Nederland is gered, zet het in alle kranten en op nieuwssites.

In de formatie is een belangrijk resultaat bereikt: we gaan jongeren weer leren het Wilhelmus te zingen en te weten wat de inhoud is....

Ik word even niet goed van onze politici.

Huub Driessen, Eygelshoven

Jan Peter Balkende, Rene Paas, Sybrand Buma en Elco Brinkman zingen op het CDA Congres in januari het Wilhelmus. Beeld Martijn Beekman
Jan Peter Balkende, Rene Paas, Sybrand Buma en Elco Brinkman zingen op het CDA Congres in januari het Wilhelmus.Beeld Martijn Beekman

Geen Wilhelmus s.v.p.

Het Nederlandse volkslied vereenzelvigt ons land met één persoon, en uiteindelijk met één familie. Het ontstaan van de Republiek was niet het resultaat van de acties van één persoon, en Willem van Oranje was niet zo onbaatzuchtig als hij vaak wordt afgeschilderd. Zijn directe en indirecte nakomelingen hebben als stadhouder consequent gepoogd met alle middelen de macht naar zich toe te trekken.

Nadat Willem V de Nederlanden had uitgeleverd aan een Pruisisch leger, en de bevolking daar de zware prijs voor moest betalen, moest hij uiteindelijk vluchten. Toen Napoleon verslagen was hebben de meest reactionaire krachten in Europa de Oranjes koning gemaakt van ons land, de oudste moderne republiek.

Op scholen wordt ons een royalistisch sprookje voorgeschoteld dat op geen enkele wijze overeenkomt met de historische werkelijkheid. En wat wil het aanstaande kabinet? Meer royalistische indoctrinatie door het Wilhelmus verplicht te stellen. Wat we nodig hebben, is een nieuw volkslied, een lied over het volk, niet over zijn heersende klasse. En onderwijs dát dan maar op scholen.

Marcus van Engelen, Leiden

De Ieren

Peter de Waard citeert in De Kwestie van 16 augustus de Ierse schrijver Brendan Behan: 'Als het soep regent, rennen de Ieren naar buiten met een vork'.

Dit doet me denken aan een ontmoeting die we toevallig hadden in Yosemite National Park met een Iers echtpaar, dat sinds 1949 in Amerika woonde.

De man bewonderde Nederland; hoe ons landje zich in de wereld manifesteerde. Na een poging mijnerzijds dit te relativeren, zei hij: 'Als alle Ieren naar Nederland verhuizen en jullie naar mijn geboorteland, dan verzeker ik je dat na een half jaar Nederland onder water staat en Ierland welvarend is geworden'.

Maarten Mooij, Winkel (NH)

Rijden op zijn Belgisch

Rijden leer je in België nog van opa. Opa haalde zijn rijbewijs toen de Belgische autowegen nog vier rijbanen hadden. En hij voelde zich nooit erg zeker, omdat zijn opa hem daarop geen les durfde geven.

Een soort Droste-effect. De autoweg is nu 2 keer 3 banen breed. Vandaar dat heel België, behalve de vrachtwagens, tegenwoordig op de middenbaan rijdt.

Rob Dijksman, Hulsberg

Adelaide van Ardenne: 'Ik hoop dat de Volkskrant-lezeressen toch massaal aan de menstruatiecups en het wasbare maandverband gaan.' Beeld Ingrid de Groot
Adelaide van Ardenne: 'Ik hoop dat de Volkskrant-lezeressen toch massaal aan de menstruatiecups en het wasbare maandverband gaan.'Beeld Ingrid de Groot

Menstruatieartikelen

Wat een kinderachtige vraag in het artikel over duurzame menstruatieartikelen: 'Yuk, dat is niks voor mij'. Dat zegt een kind van 11 dat hoort dat ook zij ooit ongesteld wordt.

Als volwassen vrouw vind je je eigen menstruatie toch niet meer vies? Ik hoop dat de Volkskrant-lezeressen zich niet laten beïnvloeden en toch massaal aan de menstruatiecups en het wasbare maandverband gaan.

Het is goedkoper, handig en beter voor het milieu: ik wil in elk geval nooit meer terug!

Adelaide van Ardenne, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden