Exclusieve club

Naar aanleiding van het plan om van het Muiderslot een exclusieve yachting club voor Europese industriëlen te maken (de Volkskrant, 26 september), schoot mij een ander rijksmonument te binnen dat schreeuwt om commerciële exploitatie: het Paleis op de Dam....

Exclusieve club

Te denken valt aan een besloten parking garage voor drugsbaronnen en binnengelopen politie-infiltranten, met sterrenbordeel en een stuk of dertig wapenarsenalen, een speelplaats voor vechthonden en een concrete lounge, waarin op discrete wijze met onbetrouwbare businesspartners kan worden afgerekend.

Goed voor minstens honderdvijftig Melkert-banen, en ook de vraag naar jonge bijstandsmoeders zal gestimuleerd worden.

AMSTERDAM David Houwen

Kwetsbaarheid

Bas van Kleef vraagt zich in zijn stukje over 'motorduivels' (de Volkskrant, 28 september) af of motorrijden 'ten opzichte van de omgeving (verkeersongelukken, lawaai en andere overlast)' kan. Lawaai en andere overlast daargelaten, maar verkeersongelukken?!

Wat denkt u zelf: als een motorrijder en een automobilist in hetzelfde ongeluk terechtkomen, wie heeft er meer kans dit te overleven, dan wel geen al te ernstige schade op te lopen? Dat dacht ik ook.

De meest motorrijders zijn zich terdege bewust van hun kwetsbaarheid en kijken veel beter uit dan de gemiddelde automobilist in zijn beschermde doos.

BUNNIK Karianne van Ruth

Chipknip

In het artikel 'De chipknip die krak zegt' (de Volkskrant, 23 september) wordt betoogd dat de chipknip onveilig is en een onverstandige beslissing van de banken zou zijn. De indruk wordt gewekt dat ik een systeem aanval, dat ik in werkelijkheid steun. Ten stelligste distantieer ik mij van het artikel.

Ik heb uitdrukkelijk gezegd dat ik geen kritiek of commentaar wilde leveren op de veiligheid van de chipknip; dat is geen zinnige of relevante discussie. Mijn bedrijf heeft nota bene 70.000 chipkaarten in Nederland uitstaan, gebaseerd op hetzelfde type beveiliging als de chipknip. Ik zou dan ook moeilijk kunnen beweren dat dit soort systemen op enige manier onveilig is.

Ik juich het besluit van de banken toe om een chipkaart-betaalsysteem te introduceren dat qua beveiliging geavanceerder is dan dat van de meeste andere landen. De chipknip biedt de consument het gemak en de veiligheid van een elektronische vervanging van contant geld.

Volgens mij dient de publieke discussie zich te richten op een grotere maatschappelijke zorg: privacy. Het grote voordeel van het publieke sleutelsysteem ten opzichte van het geheime sleutelsysteem waar de chipknip op gebaseerd is, is niet de betere veiligheid, maar de vergaande mogelijkheden om de privacy van de consument systematisch te beschermen.

AMSTERDAM David Chaum

managing director Digicash

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden