Excelsior laat grote kans liggen

POUL ANNEMA

DOETINCHEM - EREDIVISIE

DE GRAAFSCHAP-EXCELSIOR 2-2

Een hevig onweer boven Doetinchem heeft in het degradatieduel tussen De Graafschap en Excelsior, bij een 2-2 stand, tot een oponthoud van ruim een uur geleid. Formeel kan de scheidsrechter in deze omstandigheden besluiten duels maximaal een half uur stil te leggen. Om een onregelmatig verloop van de voorlaatste competitiedag te voorkomen, besloot de KNVB de wedstrijd sowieso te laten uitspelen.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd brak een daverend onweer los en terwijl de bliksem over het gras sidderde en de donderslagen over het dak van de tribunes rolden, dirigeerde scheidsrechter Serdar Gözübüyük beide ploegen naar binnen. Bij de herstart van de wedstrijd kregen de spelers de gelegenheid voor een nieuwe warming-up.

In de stand veranderde in de laatste vijf minuten van de grijze avond niets meer op de doordrenkte grasmat. Excelsior leeft daardoor nog enigszins, maar liet eerder in de wedstrijd de kans liggen een grote stap te zetten in zijn strijd om in de eredivisie te blijven. Twaalf minuten voor het einde van het van spanning zinderende degradatieduel tegen De Graafschap verspeelden de Rotterdammers hun krappe, maar verdiende 2-1-voorsprong: Michael de Leeuw verraste Excelsiors doelman Wesley de Ruiter met een kopbal.

De wedstrijd beleefde een turbulente slotfase waarin invaller Mick van Buren van Excelsior één minuut na zijn entree de rode kaart kreeg voor een grove tackle op Rogier Meijer. De uitslag betekent dat De Graafschap met een voorsprong van twee punten op Excelsior de slotronde van de eredivisie ingaat.

Alleen een mirakel op Woudenstein kan de Rotterdamse ploeg nog helpen bij zijn ontsnappingsrace. Het heeft dat voor een deel aan zichzelf te danken, omdat de ploeg bij een 2-2 voorsprong een serie goede mogelijkheden op een derde treffer verprutste. Met zijn veerkracht voorkwam De Graafschap dat het als de nummer laatst van de eredivisie aan de slotdag van de competitie begint.

Trainer John Lammers (Excelsior) benadrukte het vooraf al: 'Dit degradatieduel wordt een botsing tussen twee speelstijlen. De kracht van De Graafschap tegenover het betere voetbal van Excelsior.' En inderdaad, toen de spanning nog als een verlammende deken over het duel lag, toonde Excelsior zijn technisch surplus. Overigens leverde dat alleen in de 16de minuut een kleine kopkans op voor aanvoerder Joost Broerse.

Meer rendement had daarna het aanvalsstormpje dat De Graafschap ontketende met opportunistisch en wilskrachtig voetbal. De franje ontbrak toen De Leeuw en Rydell Poepon met veel haast het Rotterdamse doel zochten. Het was zoals trainer Roelofsen al meteen na zijn aanstelling in februari verkondigde: 'We gaan niet voor de schoonheidsprijs.'

Met een treffer van Soufian El Hassnaoui in de 21ste minuut leek de basis voor de triomf gelegd. Ook omdat de thuisclub aanvalsdruk bleef uitoefenen en via een schot van Gil Vermouth dicht bij een tweede treffer was. Excelsior herstelde zich evenwel met gemak en kwam zeven minuten na de openingstreffer via een knappe doeltreffende actie van uitblinker Luigi Bruins op 1-1.

Met een schot op de paal van Joost Broerse accentueerde Excelsior een minuut na rust zijn durf en werkelijke bedoelingen. Dik verdiend namen de Rotterdammers tien minuten na rust de leiding. Uit een schitterende pass van Kevin Jansen dook Roland Alberg alleen op voor doelman Yves De Winter, die hij beheerst omspeelde: 1-2. Alberg had ook de 1-3 op zijn schoen. Excelsior had meteen daarna de pech dat Rogier Meijer - als secondant van doelman De Winter - op de doellijn onpasseerbaar was bij inzetten van Tim Vincken en Broerse.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden