Excelsior krijgt toch nieuw voetbalstadion in Kralingen

Excelsior, de kleinste, armste en vooralsnog minst succesvolle van de drie betaald-voetbalorganisaties die Rotterdam rijk is, krijgt volgend jaar de beschikking over een nieuw stadion op Woudestein....

De gemeente Rotterdam wil het bestuur van de eerstedivisieclub een bijdrage van twee miljoen gulden verstrekken, waardoor stadsbestuur en vereniging een streep kunnen zetten onder een al jaren durende, vooral politiek getinte discussie.

Het college van burgemeester en wethouders stelt zich bovendien garant voor een deel van de totale bouwkosten die zevenenhalf miljoen gulden bedragen. Deze garantstelling was een eis van de geldschieters. Het laatste woord is nu aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Voor het college van burgemeester en wethouders was de toezegging aan de eerstedivisieclub een zwaar besluit. Het was voorstander van een andere, aanzienlijk voordeliger oplossing: Sparta en Excelsior onderbrengen in één stadion. Maar dat bleek om redenen van emotionele, historische en sportieve aard geen haalbare kaart, zo verklaarde wethouder Van den Muijsenberg van Sport woensdag tijdens een persconferentie.

Het college koos aanvankelijk voor een nieuw, gezamenlijk stadion voor Sparta en Excelsior. Sparta wilde weg van het verouderde Kasteel, maar Excelsior lag dwars en weigerde samenwerking.

De Kralingers, die dit seizoen een prominente rol spelen in de eerste divisie, al in het bezit zijn van een periodetitel en een gooi doen naar een plaats in de eredivisie, wilden een klein stadion voor ongeveer vierduizend toeschouwers. Het met degradatie naar de eerste divisie bedreigde Sparta ambieerde een accommodatie met een veel ruimere capaciteit: elfduizend zitplaatsen.

Het Rotterdamse gemeentebestuur besloot uiteindelijk om alleen vijftien miljoen gulden te steken in nieuwbouw voor Sparta in Spangen. Dit tot ongenoegen van de eredivisionist die in het belang van sponsors en adverteerders weg wilde uit de verpauperde wijk.

De gemeenteraad besliste echter dat Sparta daar moest blijven, juist om de achterstandsbuurt sociaal en economisch niet verder uit te hollen. Een meerderheid stelde vervolgens dat ook Excelsior recht had op financiële steun, zeer tegen de zin van burgemeester en wethouders.

In het in Kralingen gesitueerde stadionnetje van Excelsior is inmiddels al fors geinvesteerd. Fase 1 van het renovatieproject, de bouw van twee nieuwe tribunes, vergde een investering van twee miljoen gulden. Met de tweede fase is een investering van 5,3 miljoen gemoeid. De gemeente draagt hiervan twee miljoen bij, waarvan 800.000 gulden subsidie en een achtergestelde lening van 1,2 miljoen.

Excelsior gaat voor het resterende bedrag naar de bank. De gemeente verstrekt een garantie van 2,1 miljoen gulden. Voor een bedrag ter grootte van een miljoen gulden is door Excelsior financiering zonder gemeentegarantie gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden