Examens iets minder goed gemaakt; beter dan verwacht

Het eindexamen op middelbare scholen is dit jaar iets minder goed gemaakt dan vorig jaar. Het slagingspercentage daalde in totaal met 1,8 procent, meldde het ministerie van Onderwijs vandaag. De uitkomsten zijn echter lang niet zo slecht als door de scholen werd gevreesd.

Leerlingen van het Christelijk Gymnasium in Utrecht, in mei. Beeld ANP

Op het vmbo haalde 91,2 procent van de leerlingen het diploma. Vorig jaar was dat nog 93,7 procent. Op de havo ging het dit jaar ietsje beter: 85,6 procent van de leerlingen slaagde voor het examen tegenover 85,5 procent vorig jaar. Op het vwo rondde 86,2 procent van de leerlingen de opleiding met succes af. Vorig jaar was dat nog 88,8 procent.

Dit jaar werden voor het eerst strengere regels gehanteerd rond de eindexamens. Zo moest op het centraal examen voor alle vakken gemiddeld een 5,5 worden gehaald. Daardoor waren veel scholen bang voor zeer slechte resultaten.

Volgens minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs laten de resultaten zien dat die vrees onterecht was. 'Het is heel belangrijk om verwachtingsvol te zijn naar leerlingen. We mogen hen niet onderschatten. Veel jongeren zijn prima in staat om een tandje harder te werken', stelt ze.

De gemiddelde cijfers van het centraal examen zijn op alle onderwijsniveaus wel gestegen, meldde het ministerie verder. Van Bijsterveldt is blij met de cijfers. 'De extra inspanning van leerlingen én docenten heeft geleid tot hogere cijfers', concludeert zij. De cijfers die in het jaar voorafgaand aan het examen werden gehaald, en ook meetellen voor het diploma, zijn dit jaar wat achteruitgegaan.

De cijfers zijn nog niet definitief: 98,3 procent van de scholen heeft de cijfers doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.