Examens 'goed' verlopen, wel veel klachten

De centrale examens in het voortgezet onderwijs zijn goed verlopen. Dat heeft het College voor Examens (CvE) donderdag gemeld. Voor havisten en vwo-leerlingen wordt donderdag de uitslag bekend. Vmbo-kandidaten kregen hun uitslag woensdag.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft 145.000 klachten ontvangen , fors meer dan de 88.000 klachten van vorig jaar. Een woordvoerder van het LAKS zei eerder dat dit waarschijnlijk komt door de grotere naamsbekendheid van de scholierenorganisatie.

Tevreden

Het LAKS is tevreden over de normering van de examens. Volgens de organisatie sluit de normering van de examens goed aan bij het aantal klachten dat scholieren over een examen hebben ingediend. Volgens de coördinator van de klachtenlijn van het LAKS Abe Stenenga heeft klagen zin. ‘Het is goed om te merken dat er bij hoge klachtenaantallen nog eens goed naar het examen en de norm wordt gekeken’.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft de examens via Twitter gevolgd. Zij had eindexamenkandidaten opgeroepen hun ervaringen via dat medium te delen. ‘Twitter was dit jaar een uitlaatklep voor de examenkandidaten. Maar belangrijker is dat de geslaagden een prachtig en waardevol diploma op zak hebben’.

In het najaar worden de landelijke slagingspercentages bekendgemaakt.

Eindexamenkandidaat Demi uit de Meern (ANP) Beeld
Eindexamenkandidaat Demi uit de Meern (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden