Examenklachtenlijn: Hallo, met de minister

Eindexamenkandidaten die vandaag een klacht hadden over hun examen, konden hun hart luchten bij minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij zat van 16.00 uur tot 17.00 uur op het kantoor van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in Amsterdam.

Klagers over de eindexamens konden de minister vandaag zelf aan de lijn krijgen. Beeld anp
Klagers over de eindexamens konden de minister vandaag zelf aan de lijn krijgen.Beeld anp

'Geluidsoverlast? Wat vervelend. Omdat de leraren praatten? Ja, dat is irritant.' Van Bijsterveldt heeft inmiddels routine in het behandelen van klachten, ze bezoekt de klachtenlijn al voor de vierde keer. Dit jaar nam de minister zelfs een taart mee, het LAKS viert namelijk zijn 25e verjaardag.

Hoewel Van Bijsterveldt de bovenstaande scholier adviseerde om direct contact op te nemen met de school, vindt zij de klachtenlijn zeer belangrijk. 'Vooral voor scholieren die niet echt durven te klagen is zo'n anonieme telefoonlijn ontzettend handig', aldus de minister.

Het is druk bij het LAKS, de teller staat inmiddels al op meer dan 56.000 klachten. Maar Van Bijsterveldt maakt zich geen zorgen over dit grote aantal. 'Scholieren roepen elkaar via sociale media op om te klagen en veel leerlingen denken waarschijnlijk: baat het niet, schaadt het niet. Dat zou ik misschien ook doen. Maar alleen reële klachten hebben ook echt gevolgen voor het correctieschema, en dat zijn er niet veel.'

Zo'n 206.870 scholieren zijn sinds maandag 14 mei bezig met hun eindexamens. De examenperiode duurt nog tot 1 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden