Examenfraude op twee scholen in Utrecht, betrokken docenten ontslagen

Op twee middelbare scholen in Utrecht is examenfraude gepleegd. Bij beide scholen heeft een docent antwoorden van leerlingen aangepast. De twee docenten zijn inmiddels ontslagen.

Beeld anp

In totaal was er dit jaar op vier scholen sprake van 'onregelmatigheden' rondom de centrale schriftelijke eindexamens. Dat meldt de inspectie nadat de fraude op de twee scholen in Utrecht donderdag naar buiten kwam. Dat is evenveel als vorig jaar en het jaar daarvoor. De inspectie maakt niet bekend op welke andere twee scholen er met de examens is gerommeld.

In Utrecht gaat het om de evangelische school de Passie en de particuliere school Instituut Blankestijn. De vragen waarmee is gerommeld, zijn ongeldig verklaard. De leerlingen om wie het gaat, mogen het examen overdoen zonder dat dat geldt als herexamen.

Onaanvaardbaar

Op de Passie vulde de docent één examenvraag bij acht examenkandidaten aan, om te zorgen dat die scholieren een hoger cijfer zouden halen. 'Dat is onaanvaardbaar', zegt Gerard Toonen, bestuurder van de school. 'Het valt op geen enkele manier goed te praten.' Voor zover bekend heeft de docent, die al langer werkzaam was op de Passie, niet eerder examenvragen aangepast.

De fraude bij Instituut Blankestijn kwam aan het licht na onderzoek van de inspectie. De school maakt altijd direct na de examens kopieën, die werden vergeleken met de gecorrigeerde examens. Daaruit bleek dat de docenten antwoorden van leerlingen had veranderd. Het gaat om achttien leerlingen die examen economie hadden gedaan. 'De ontstane situatie is vooral voor leerlingen een enorme teleurstelling', schrijft de school in een verklaring.

Kandidaten de dupe

Fraude met examens komt elk jaar voor. De afgelopen twee jaar gebeurde het voor zover bekend, net als dit jaar, op vier scholen. 'Op ruim 200 duizend examenkandidaten is dat een klein aantal', zegt inspectiewoordvoerder Jan-Willem Swane. 'Maar elke situatie is er een te veel. De kandidaten zijn hierdoor de dupe, zij moeten het examen overdoen of genoegen nemen met minder punten omdat de vragen die aangepast zijn niet meetellen.'

Begin deze maand werd bekend dat twee docenten en een teamleider van het Rotterdamse ROC Zadkine ervan verdacht worden studenten te hebben geholpen met tentamenfraude. Docenten zouden langdurige spijbelaars thuis hebben benaderd om tentamens af te leggen. De studenten kregen van hun leraren de vragen én de antwoorden van de toetsen, meldden de NOS en RTV Rijnmond op basis van eigen onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden