Examendiefstal toch doodklap

De inspectie velt een vernietigend oordeel over Ibn Ghaldoun, de staatssecretaris stopt de financiering van de islamitische school. 670 leerlingen zoeken nu met spoed onderdak.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS ANNEKE STOFFELEN en STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - De islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam, waar in mei 27 eindexamens werden gestolen, moet sluiten. De inspectie oordeelt vernietigend over de onderwijskwaliteit. De gezamenlijke Rotterdamse schoolbesturen zinnen nu op een mogelijkheid om de 670 leerlingen na de herfstvakantie te plaatsen op een nieuw op te richten islamitische school.

'We willen recht doen aan de keuze van kinderen en hun ouders voor islamitisch onderwijs', zegt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge. Een doorstart van Ibn Ghaldoun zelf ziet hij niet zitten, maar een nieuwe islamitische school is wel een optie.

Als het plan doorgaat, zal de nieuwe school tijdelijk worden ondergebracht bij de Rotterdamse vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO), bevestigt bestuurder Wim Littooij. CVO had eerder al aangeboden Ibn Ghaldoun te begeleiden bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit.

Dinsdag is er met de Rotterdamse schoolbesturen vergaderd over de mogelijkheden, zegt Littooij. 'Er zijn echter nogal wat obstakels te overwinnen. Zo duurt het aanvragen van licenties voor een nieuwe school doorgaans anderhalf jaar. Dat is in dit geval natuurlijk niet wenselijk.'

Binnen twee weken moet er duidelijkheid zijn. Komt de islamitische school er, dan worden er vacatures geplaatst voor nieuwe docenten, zegt Littooij. 'Het ligt niet voor de hand dat we alle leraren van Ibn Ghaldoun overnemen.' Als het niet lukt voor 1 november een nieuwe islamitische school te stichten, dan worden de leerlingen verdeeld over de andere Rotterdamse scholen. Dat is volgens Littooij een 'relatief gemakkelijke oplossing'.

Bij het in 2002 opgerichte Ibn Ghaldoun stapelden de problemen zich jarenlang op. De fraude met eindexamens dit voorjaar was aanleiding voor de onderwijsinspectie om de school opnieuw onder de loep te nemen. In het dinsdag verschenen rapport wordt vastgesteld dat 45 procent (vmbo) tot 80 procent (bovenbouw havo/vwo) van de lessen door onvoldoende gekwalificeerde docenten wordt gegeven. Ook is de taalbeheersing van een deel van het lerarenkorps onvoldoende, wat een extra groot probleem is omdat Ibn Ghaldoun juist leerlingen aantrekt die kampen met een taalachterstand.

Daarnaast hebben wisselende besturen de school opgezadeld met grote financiële tekorten. De optelsom van problemen heeft Ibn Ghaldoun volgens de inspectie op een 'vrijwel niet in te halen achterstand gezet'. VVD-staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft daarom besloten per 1 november de financiering van de school stop te zetten. 'De leerlingen verdienen beter onderwijs dan Ibn Ghaldoun hun op dit moment kan bieden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden