'Ex-wethouder gaf voorkennis stadhuis door'

PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn beschuldigt zijn PvdA-partijgenoot en voormalig collega-wethouder Gerard van Otterloo ervan in de strijd om het ontwerp voor het nieuwe Haagse stadhuis financiële voorkennis te hebben doorgespeeld aan de bouwgroep rond architect Rem Koolhaas, die zijn voorkeur had....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Duivesteijn schrijft dit in zijn volgende week te verschijnen boek Het Haagse stadhuis (uitgeverij Sun). In dit 450 pagina's tellende werk beschrijft de oud-wethouder hoe hij tijdens een bijeenkomst aan zee op het idee komt een geheel nieuw stadhuis te bouwen en hoe dit idee vervolgens gestalte krijgt.

De ruzie met zijn collega Van Otterloo over de keuze tussen een ontwerp van architect Richard Meier en dat van Rem Koolhaas leidt tot het aftreden van beiden en de val van het enige progressieve college dat Den Haag ooit heeft gekend. Het nieuwe stadhuis, dat volgend jaar in gebruik wordt genomen, is het gebouw geworden waarnaar Duivesteijns voorkeur uitging.

Volgens Duivesteijn heeft Van Otterloo, die een vurig voorstander was van het ontwerp van Koolhaas, tijdens een bijeenkomst in Scheveningen de bouwgroep rond deze Nederlandse architect alle cijfers doorgespeeld van het plan-Meier. Op die manier zou Van Otterloo hebben geprobeerd te bewerkstelligen dat de groep-Koolhaas de beste aanbieding kon doen.

Geconfronteerd met deze beschuldiging ontkent Van Otterloo de bijeenkomst met de groep-Koolhaas niet. Op de vraag of hij ook met zijn voorkennis heeft gemanipuleerd, zegt Van Otterloo 'een schoon geweten te hebben en geen moment spijt te voelen'. Hij vindt het 'zielig dat Duivesteijn na vijf jaar zo'n dik boek nodig heeft om zijn verhaal te halen'. 'Er staan wel honderd onjuiste dingen in. De waarheid over het Haagse stadhuis kan op één velletje papier, maar moet niet door hem worden geschreven.'

De toenmalige PvdA-fractievoorzitter Peter Noordanus, die Duivesteijn van het vermeende doorspelen van de financiële gegevens op de hoogte stelde, zegt het destijds 'alleen van horen zeggen te hebben'. Nadat hij Duivesteijn het gerucht had verteld, verdween voor de huidige Haagse wethouder het voorval 'uit beeld'.

Zie ook pagina 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden