NieuwsHenry Keizer

Ex-VVD-voorzitter Keizer postuum vrijgepleit van fraude

Crematoriumondernemer Henry Keizer moest drie jaar geleden opstappen als VVD-voorzitter nadat hij in opspraak raakte door een omstreden zakendeal. Het Openbaar Ministerie concludeert na jarenlang onderzoek dat de inmiddels overleden VVD’er en zijn zakenpartners strafrechtelijk niets te verwijten valt.

Frank Hendrickx
Henry Keizer. Beeld ANP
Henry Keizer.Beeld ANP

De VVD wil nog maar weinig woorden vuilmaken aan de geruchtmakende zaak uit 2017. ‘Het is fijn voor de familie van Henry Keizer dat er nu duidelijkheid is’, laat Christiane van der Wal, de huidige partijvoorzitter, weten.

Toch was de val van Keizer drie jaar geleden een pijnlijke affaire die ook de politieke top van de regeringspartij in verlegenheid bracht. De joviale crematoriumondernemer was aan het roer gekomen bij de VVD om een einde te maken aan de integriteitsschendingen, maar kwam vervolgens zelf onder vuur te liggen als iemand die zich verrijkt had ten koste van een ideële vereniging. Hoewel Keizer volhield dat hij slachtoffer was van ‘onware beschuldigingen’ en ‘insinuaties’ en premier Mark Rutte hem tot het einde verdedigde als een ‘integer’ iemand, moest de VVD’er uiteindelijk na een weken aanhoudende mediastorm opstappen.

Keizer, die eind vorig jaar na een kort ziekbed op 58-jarige leeftijd overleed, verdween na het schandaal in de anonimiteit, hoewel hij binnen de VVD nog altijd het voordeel van de twijfel genoot. Premier Rutte noemde hem na zijn plotselinge dood in 2019 ‘een goede vriend’.

Het OM heeft na langdurig onderzoek door de Fiod nu vastgesteld dat er geen bewijs is gevonden van fraude bij de zakelijke deal die Keizer in opspraak bracht. Eerder liepen de tuchtzaken die de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van Pieter Lakeman had aangespannen tegen de accountant van Keizers bedrijf ook al op niets uit.

De affaire draaide om de overname in 2012 van een internationaal crematiebedrijf door Keizer, zijn rechterhand Jaap de Bruijn en nog enkele andere managers. De onderneming was altijd in handen geweest van de in 1874 opgerichte Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, een ideële organisatie die in de loop der jaren steeds meer ingedut raakte en amper nog actieve leden had. Keizer functioneerde sinds de jaren negentig als bestuursvoorzitter van de commercieel succesvol crematiepoot en slaagde er uiteindelijk in om de aandelen van de vereniging over te nemen.

Het onderzoeksplatform Follow the Money berichtte jaren later dat toenmalig VVD-voorzitter Keizer de onderneming voor een onrealistisch lage prijs had gekocht. Hoewel de boekwaarde van De Facultatieve 31,5 miljoen was, betaalden Keizer en zijn compagnons slechts 12,5 miljoen euro. Dat overnamebedrag werd bovendien gefinancierd met 12 miljoen opgepot dividend, waardoor de kopers amper eigen geld hoefden in te leggen.

Keizer had bij de deal ook nog een dubbele pet op: hij was koper én adviseur van de verkopende vereniging. In de vereniging speelde VVD-partijgenoot Loek Hermans ook nog eens een aanjagende rol bij de beslissing om de bedrijfstak te verkopen aan Keizer en zijn partners. Een andere VVD'er, Anne-Wil Duthler, zat in de raad van commissarissen.

Follow the Money kreeg meerdere journalistieke prijzen voor de publicaties, maar Keizer hield altijd vol dat niemand benadeeld was door de deal. De verkopende vereniging ondernam ook nooit actie.

De Fiod begon desondanks een onderzoek op verdenking van oplichting en witwassen, maar na bestudering van het dossier concludeert het OM nu dat er geen strafbare feiten hebben plaatsgevonden. De verkoopprijs was in een vroegtijdig stadium vastgesteld en de kopers hadden ‘de gunfactor’. Oplichting is niet aangetoond.

‘We hebben niet kunnen vaststellen dat de verkoper een rad voor ogen is gedraaid’, aldus een woordvoerder van het OM. ‘En zonder oplichting wordt ook niet aan het verwijt witwassen toegekomen.’ Dat Keizer tijdens het verkoopproces twee petten op had, was volgens het OM bij alle partijen bekend. Mogelijk heeft de verkopende vereniging niet altijd overzien dat er alternatieven waren voor de ‘management buy-out’, maar daarmee is er nog geen sprake van een strafbaar feit, zo luidt nu de conclusie.

Jaap de Bruijn van de Facultatieve Groep noemt het in een reactie ‘triest dat Henry Keizer deze dag niet meemaakt’. ‘Bij Henry en mij is er nooit twijfel over geweest dat de transactie in 2012 correct tot stand was gekomen. Ik ben verheugd dat het OM nu ook concludeert dat ons geen verwijt valt te maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden