Ex-VVD'er zet met Leefbaar Eindhoven stad op z'n kop

PvdA-burgemeester Welschen kondigde hem ooit gekscherend aan als Pim Pastoor. Maar Ad Pastoor, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven, heeft weinig op met Pim Fortuyn of met Leefbaar Nederland....

Zoals Pim Fortuyn in Rotterdam een aardverschuiving veroorzaakte, zo heeft Pastoor de vijfde stad van Nederland op zijn kop gezet. Leefbaar Eindhoven is in één klap de grootste partij geworden, met bijna 20 procent van de stemmen.

Pastoor, ex-organisatieadviseur en bestuursvoorzitter van de Arbeidsvoorziening, leidt totaal onverwacht de eerste formatiebesprekingen. Hij sluit vooralsnog geen enkele partij uit. Zelfs de VVD niet, de partij die hij twee jaar geleden de rug toekeerde na een knetterende ruzie over dure stadsdeelkantoren.

Vooral voor de PvdA zijn de druiven zuur. Fractieleider Martijn van Dam betitelt de verkiezingsuitslag zelfs als een ramp. Vorige maand presenteerde hij nog met veel bombarie Rob van Gijzel als toekomstig wethouder en stemmenkanon. Maar het verhoopte Van Gijzel-effect bleef uit. De PvdA verloor zelfs bijna 3 procent.

Wie is Ad Pastoor? In de gevestigde Eindhovense politiek wordt hij een beetje als paria afgeschilderd. Maar die kwalificatie is te gemakkelijk.

Anders dan Fortuyn beschikt Pastoor over ruime bestuurlijke ervaring. Hij kent het klappen van de zweep in de gemeentepolitiek. De 53-jarige zoon van een Spar-winkelier was tien jaar gemeentesecretaris van Leende. In 1994 betrad hij de Eindhovense gemeenteraad als fractievoorzitter van de VVD. Het conflict schuwde hij niet.

Pastoor hekelde met grote regelmaat het gemeentebeleid. Zelfs de eigen VVD-wethouder spaarde hij niet. Twee jaar geleden leidde die ramkoers tot een bijna onvermijdelijke breuk. Pastoor trad uit de VVD-fractie en besloot vervolgens als eenmansfractie verder te gaan.

Woensdag haalde de verstoten VVD'er zijn gram met een monsteroverwinning van Leefbaar Eindhoven. 'Ik ben in hart en nieren VVD'er. Al 23 jaar lang. Landelijk en provinciaal ben ik dat nog steeds. Alleen in Eindhoven niet meer', zegt Pastoor. Sommigen omschrijven zijn partij ook wel als 'de nieuwe VVD'. Het succes dankt hij aan zijn 'duidelijke en heldere taal, zijn relaties in ondernemersland en de steun van een aantal bekende Eindhovenaren'.

Op zijn lijst staan veel ondernemers en directeuren, al dan niet gepensioneerd, maar ook docenten, een persfotograaf en de opa van Pieter van den Hoogenband. Pastoor heeft zijn mensen de afgelopen maanden al 'in een klasje' getraind voor het politieke handwerk.

Waarnemers verwachten lange en moeizame coalitie-onderhandelingen. De breuk met de VVD is nog vers. Daarnaast vindt Pastoor het geen slechte zaak voor de PvdA, die al jaren de toon zet in de lichtstad en 'dezelfde regenteske neigingen vertoont als vroeger de KVP', als de partij een tijdje in de oppositie zou zitten. Zoiets zou wel sneu zijn voor Rob van Gijzel, die al op zoek was naar een huis in Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden