Ex-VVD'er Hooijmaijers: 'Ik ben vol-le-dig ten onrechte veroordeeld'

De Amsterdamse projectontwikkelaar Luigi Prins hoeft niet lang na te denken als VVD-politicus Ton Hooijmaijers hem in 2007 vraagt of hij zijn verkiezingskas wil spekken. Hooijmaijers wil graag twee televisiespotjes maken en dat kost geld. Prins vindt het prima. De VVD is tenminste een partij die nog aan ondernemers zoals hij denkt. Dus maakt hij 9.250 euro over naar een kennis van Hooijmaijers, precies zoals de politicus hem had gevraagd.

Ton Hooijmaijers (rechts) staat de pers te woord als hij met zijn advocaat Frits Schneider aankomt bij de rechtbank.Beeld anp

Het was bedoeld voor die twee televisiespotjes, meer was het niet, vertelde Prins vandaag in het gerechtshof in Amsterdam. Daar begon vandaag het hoger beroep tegen Ton Hooijmaijers wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland werd in 2013 veroordeeld tot 3 jaar cel.

De ex-VVD'er heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Ook vandaag zei hij direct tegen het gerechtshof dat hij 'natuurlijk' alle vragen gaat beantwoorden. Kom, hij heeft toch niets te verbergen? 'Ik ben vol-le-dig ten onrechte veroordeeld.'

Het is inmiddels een lange rij VVD'ers die de laatste jaren in problemen is geraakt. Zo nu en dan een wethouder, een enkele burgemeester, een handjevol raadsleden, een gedeputeerde. Soms zijn het lokale coryfeeën, zoals het voormalig Statenlid in Drenthe Berthold Ziengs, dan weer prominente leden zoals het voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer Jos van Rey.

Deze week raakte Tweede Kamerlid Mark Verheijen in opspraak vanwege onjuiste declaraties. Eerder kwam hij al in opspraak omdat zijn verkiezingscampagne gesteund was door projectontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen was toen wethouder en onderhandelde met Van Pol over bouwprojecten. Zo lijkt het alsof VVD'ers patent hebben op gerommel en gesjoemel. Maar de VVD benadrukt de laatste jaren dat het niets met cultuur binnen de partij te maken heeft.

Toch heeft de partij naar aanleiding van de rits affaires een permanente commissie integriteit ingesteld. Want uit de verdediging van Ton Hooijmaijers de afgelopen jaren leek het soms toch om een cultuur te gaan. Een cultuur waar volgens Hooijmaijers overigens niets mis mee was.

Hij verzuchtte het keer op keer, voor de rechtbank. Dat de rechters zijn wereld niet begrepen. Dat ze niet snapten hoe het politieke bedrijf werkt, ze de bestuurlijke mores niet kenden. Zijn visie? De overheid moet een serviceloket zijn voor het bedrijfsleven. Daarvoor zat hij in de politiek. Hij wilde dingen bereiken.

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers verlaat de rechtbank van Haarlem.Beeld anp

Spel tussen ondernemers en partij

Het verhoor van vastgoedman Luigi Prins, die zijn vervolging in de zaak recent afkocht, gaf vandaag een prachtig inkijkje in deze manier van denken. Van het spel tussen ondernemers en hun partij, de VVD.

Want Prins heeft allerlei projecten in de provincie Noord-Holland en die lopen soms vast, vertelde hij. 'Dan is de provincie de instantie om dingen los te krijgen en de gedeputeerde de aangewezen persoon.' Zo werkte dat volgens Prins. Dan ging hij naar een gedeputeerde, bijvoorbeeld Hooijmaijers, en vroeg hij of er eens naar zijn project gekeken kon worden. 'En zo'n gedeputeerde bepaalt dan welke ambtenaar er op wordt gezet.'

En dus leek hem een gift aan de campagne van VVD'er Hooijmaijers een goed idee. Want op die partij kon hij als ondernemer bouwen. Of hij er later iets voor terug kreeg van Hooijmaijers, een tegenprestatie? 'Nee.' Hij was dus niet begunstigd? 'Nee.' En dus is er volgens Prins ook geen sprake van omkoping. Precies wat Hooijmaijers ook volhoudt.

Hij is nooit omgekocht. Hij trad soms op als adviseur voor mensen die hij tegenkwam. Dat is nou eenmaal zijn tweede natuur, te pas en te onpas adviezen geven. En daar stuurde hij dan wel eens een factuur voor. Of hij vroeg deze mensen bij te dragen aan zijn verkiezingscampagne, zo legde hij eerder bij de rechtbank uit. Maar volgens het Openbaar Ministerie heeft Hooijmaijers zich meerdere malen laten omkopen voor een bedrag van bijna vijf ton in een periode van negen jaar.

De komende weken behandelt het gerechtshof de zaak. De uitspraak wordt verwacht op 7 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden