Ex-vrouw Dutroux wil in Italië gaan wonen

Michelle Martin, de ex-vrouw en medeplichtige van kindermoordenaar Marc Dutroux, zorgt opnieuw voor ophef in België. Martin, die anderhalf jaar geleden onder veel protest vervroegd vrijkwam, mag een week naar Italië om daar een nieuwe verblijfplaats te zoeken. Het Waalse klooster waar ze verbleef, sluit binnenkort de deuren.

BRUSSEL - In Italië kan Martin (53) terecht bij de evangelische gemeenschap Cristo è la risposta (Christus is het antwoord). Die gemeenschap van zo'n tachtig gelovigen woont in een tentenkamp in Toscane, op vijf kilometer afstand van Florence. Martin kreeg van de Belgische rechtbank toestemming om er in haar eentje heen te reizen.

In eerste instantie blijft Martin een week in het evangelische kamp, maar ze hoopt er zich blijvend te kunnen vestigen. Italië zou de controle op haar reclassering dan moeten overnemen. Volgens Paul Schafer, de pastor van de gemeenschap, is daar geen sprake van. 'We bieden haar een spirituele retraite aan, meer niet. Dat ze hier zou komen wonen, daar is nooit over gesproken.'

Het nieuws veroorzaakte veel opschudding in België, waar de vrijlating van Martin gevoelig ligt. Veel Belgen vinden dat Martin te vroeg vrijkwam en nu een luxeleventje leidt. 'Misschien is er ook een tof klooster op de Seychellen of op Bali?', sneerde een radiopresentator op Twitter.

De zusters van Malonne, bij wie Martin sinds haar vrijlating inwoont, verhuizen later dit jaar naar een kleiner klooster, waardoor Martin een nieuwe verblijfplaats moet zoeken. Door de vele media-aandacht is zij in België bijna nergens welkom. In Malonne werd na haar komst wekenlang geprotesteerd. Als ze geen nieuwe vaste woonplaats vindt, moet ze terug naar de gevangenis.

De Cristo è la risposta-groep, een beweging van wedergeboren christenen, vangt vaker ex-gedetineerden en drugsverslaafden op. 'Ik kende haar niet, maar ik heb ondertussen wel wat informatie op het internet opgezocht', aldus pastor Paul Schafer in de Belgische media. 'Iedereen verdient een tweede kans.'

Martin zat de helft van haar 30-jarige celstraf uit. Zij werd veroordeeld wegens opsluiting en foltering van zes meisjes, van wie er slechts twee overleefden. Ze leeft sinds haar vrijlating van de bijstand en doet wat klusjes in het klooster. Volgens de reclasseringsvoorwaarden moet zij vijf dagen per week werken, maar haar pogingen om werk te vinden, liepen op niets uit.

Eerder probeerde Martin onderdak te krijgen in een klooster in Frankrijk, maar de Franse minister van Justitie stak daar een stokje voor omdat hij vreesde voor sociale onrust. Ook Italië kan een permanent verblijf van Martin weigeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden