Ex-vrouw Dutroux mag van rechtbank eerder vrij

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, mag vervroegd worden vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank in het Belgische Bergen (Mons) dinsdag beslist. De vrijlating van Martin, die 16 jaar van haar 30-jarige straf uitzat, vervult veel Belgen met afgrijzen.

Het OM en de advocaat van twee slachtoffers van Dutroux tekenden dinsdag protest aan. Zolang de beroepsprocedure loopt, moet Martin in de cel blijven. Dat kan maximaal 30 dagen duren.

De 52-jarige Martin kan vrijkomen doordat een kloosterorde in Malonne, bij Namen, haar opvang biedt. 'Ook wij waren ondersteboven van het lijden van de slachtoffers en hun familie', schreef de abdis van de kloosterorde dinsdag in een persbericht. 'Maar we denken dat niemand in de maatschappij erbij wint als we geweld beantwoorden met geweld.'

Martin werd in 2004 veroordeeld voor medeplichtigheid aan ontvoering, seksueel misbruik en moord. De oud-lerares wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Julie Lejeune en Mélissa Russo. Zij liet de 8-jarige meisjes verhongeren toen Dutroux, voor wie ze naar eigen zeggen doodsbang was, in de cel zat.

Volgens de advocaat van Martin is de kans op recidive heel klein. 'De vrouw die nu buiten komt is niet dezelfde als degene die in 1996 werd opgesloten', zei hij. Martin moet in therapie blijven, contact onderhouden met de reclassering, en 5 dagen per week werken.

De nabestaanden van Dutroux' slachtoffers reageerden geschokt op het nieuws van Martins vervroegde vrijlating, die ze tot nog toe altijd hadden kunnen tegenhouden. 'Een donderslag bij heldere hemel', zei Paul Marchal, vader van de vermoorde An.

Volgens Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie, werden minstens twee voorwaarden niet gerespecteerd. Zo zou het klooster van Malonne op 60 kilometer van zijn woonplaats liggen, terwijl Martin op minimaal 100 kilometer afstand van de Dutroux-slachtoffers en nabestaanden moet blijven. Ook zou Dutroux' ex nog geen schadevergoeding hebben betaald.

Ook de politiek reageerde misnoegd. In België kunnen criminelen vervroegd vrijkomen na eenderde van hun straf, recidivisten na tweederde. Om een juridisch-technische reden wordt Martin, die in 1989 voor medeplichtigheid aan verkrachting werd veroordeeld, niet als recidiviste gezien.

De regering herhaalde gisteren haar voornemen om de wet op de vervroegde vrijlating, reeds aangepast na de zaak-Dutroux, strenger te maken. De straftijd die minimaal uitgezeten moet worden, zou omhoog gaan en het begrip 'recidivist' zou anders worden vastgelegd. In een land dat kampt met overbevolkte gevangenissen is dat niet eenvoudig.

Sociale-netwerksites en online fora stroomden vol met verontwaardigde reacties. De zaak-Dutroux raakt bij veel Belgen nog steeds een gevoelige snaar. De pedofiliezaak stond in 1996 symbool voor het onvermogen van politie en justitie, die compleet werden hervormd. De vrijlating van Martin is nu voor velen een bewijs dat de hervorming niet ver genoeg ging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden