Ex-vriendin Richard K.: hij flipte ineens

Tijdens een 'potje donderjagen flipte' Richard K. plotseling en greep hij Angelique Blokzijl naar de keel. Dat verklaarden Angelique en haar zus donderdag voor de rechtbank in Assen in de rechtszaak tegen de 27-jarige Richard K....

De vierde en laatste dag van de getuigenverhoren in de zaak-Andrea Luten stond deels in het teken van de tweede aanklacht tegen K.: poging tot doodslag op zijn voormalige vriendin en overbuurvrouw Angelique Blokzijl.

Op aandringen van de politie had zij enkele maanden geleden aangifte gedaan van twee incidenten in de periode tussen juli 2000 en mei 2001, waarbij Richard haar naar de keel zou hebben gegrepen. In een van die gevallen zou hij haar luchtpijp hebben dichtgeknepen.

De verdachte ontkende met zijn handen in de buurt van haar hals te zijn geweest. Een eerdere verklaring waarin hij bekende Blokzijl naar de keel te zijn gevlogen, trok hij gistermorgen in. Hij had, zei hij, tijdens het langdurige politieverhoor aan de druk van zijn ondervragers toegegeven 'om er maar vanaf te zijn'.

Met hetzelfde argument trok hij zijn verklaring in dat hij in totaal vier vrouwen bij de hals had gegrepen. 'Ik was het dagenlange verhoor zat. De waarheid in deze zaak is voor mij niet meer dan een scrabblewoord. De recherche is er duidelijk op uit om een dader aan te wijzen. Om te scoren', beet de 27-jarige stratenmaker uit Zuidwolde de toehoorders in de rechtszaal toe.

De verklaring van Blokzijl werd half gesteund door haar zus, die bij het eerste incident aanwezig was geweest, maar een iets andere lezing gaf. Volgens haar zou Richard de keel van Angelique hebben bekneld met zijn knie.

Volgens Angelique 'flipte' Richard nadat zij hem erop had aangesproken toen hij met haar zus aan het stoeien was. Tegen de politie had K. verklaard: 'Ik heb haar op die momenten bij de keel gehad omdat ze me irriteerde.'

K. kwam opnieuw naar voren als een stevige drinker met aanvallen van aggressief en onvoorspelbaar gedrag. Door gedragsdeskundigen werd echter geen ernstige persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. De rechtbank concludeerde daaruit dat K. voor eventueel bewezen geachte feiten verantwoordelijk kan worden gehouden.

Welke feiten dat zijn, moet nog blijken. Maandag volgen het requisitoir van de officier van justitie en het pleidooi van K.'s advocaat, A. Moszkowicz. Deze heeft al laten weten te zullen pleiten voor vrijspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.