Ex-voorzitter ondernemingsraad politie geschorst wegens fraude

De voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank G., is geschorst. De schorsing volgt op de aangifte die korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie vorige maand tegen G. indiende. De ex-voorzitter wordt verdacht van fraude, oplichting en verduistering. Sinds de zomer doet de politie onderzoek naar deze verdenkingen.

Riffy Bol
Korpschef Erik Akerboom stond op 1 november de pers te woord over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman. Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom stond op 1 november de pers te woord over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman.Beeld anp

'Over eventuele disciplinaire maatregelen tegen de voormalige voorzitter wordt besloten na afronding van het interne onderzoek', aldus de politie.

Frank G. trad in juni terug als voorzitter van de COR, die de 65 duizend werknemers van de politie vertegenwoordigt. Begin juli stapten ook de zeven leden van het dagelijks bestuur tijdelijk op. Het budget van de ondernemingsraad, 1,6 miljoen euro, ging voornamelijk op aan feesten, diners, overnachtingen en imagocoaches. Daaronder waren een partij voor COR-bestuursleden in het Amstelhotel à 12 duizend euro en een overnachting in cruisehotel SS Rotterdam voor 7 duizend euro. Korpschef Akerboom sprak eerder deze maand van 'ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven'.

Onderzoek

De voormalige voorzitter en zijn secretaresse Loni L. konden de uitgaven niet verantwoorden. Daarop besloot de Nationale Politie een integriteitsonderzoek in te stellen naar de ondernemingsraad: een primeur in de publieke sector. Afgelopen zomer bood Frank G. zijn excuses aan richting zijn COR-collega's. In een brief schreef hij over zijn 'neiging soms zaken te solistisch op te pakken'.

Ter verdediging zei G. dat de voormalige korpschef Gerard Bouman de uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad kende en autoriseerde. Eind juni ontkende Bouman, die in oktober 2015 aftrad als baas van de Nationale Politie, van het bestedingspatroon op de hoogte te zijn.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft een extern onderzoek ingesteld naar Bouman. Die ging na zijn vertrek als korpschef verder in de rol van adviseur, waar hij een jaarsalaris van 180.000 euro voor krijgt. Vorige week liet Bouman weten zijn adviseursfunctie tijdelijk neer te leggen, in afwachting van het integriteitsonderzoek.

Zo kocht de 'blauwe baas' de ondernemingsraad (+)

De dinsdag opgestapte voorzitter van de ondernemingsraad van de politie, Frank G., gaf wel erg veel geld uit - daartoe in staat gesteld door korpschef Bouman. Een reconstructie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden