Ex-verslaafde had euforische en uiteindelijk negatieve ervaringen met XTC; 'Die enorme leegte als je een keer niks gebruikt'

XTC is niet verslavend, zeggen deskundigen. Dat is het wel, zeggen sommige gebruikers. Volgens het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) is het aantal jongeren met problemen door XTC-gebruik in een jaar tijd verdubbeld....

Van onze verslaggeefster

Wil Thijssen

MEPPEL

'Het eerste wat je op een houseparty doet, is naar de plee rennen en een pil slikken. Vervolgens ga je rustig in de zaal zitten en wacht je tot-ie gaat werken. Dat duurt een klein uur. Dan krijg je een warm gevoel in je lichaam en heel veel energie. Je hebt zin om te dansen en durft ineens een meisje te versieren.

'Van zo'n pil krijg je veel zelfvertrouwen. Dat vinden jongeren van een jaar of vijftien, zestien, heel lekker. Die barsten immers van de onzekerheden en minderwaardigheidsgevoelens. XTC geeft je een euforisch gevoel. Je kunt urenlang dansen. Af en toe ga je naar de wc om water te drinken, anders droog je uit. Cola is nog beter, dat zweet je er minder snel uit. Iedere pillenslikker weet dat.

'In het begin denk je: XTC, daar begin ik niet aan. Maar als je ziet hoe vrolijk en liefdevol mensen ervan worden, en dat bijna iedereen om je heen gebruikt, krijg je zin om zelf ook eens lekker waus te worden. Ik kan niet uitleggen hoe het komt, maar als je die gedachte hebt, staat er binnen drie seconden een dealer voor je neus.

'In het begin kost een pilletje 25 gulden, maar als je betere contacten hebt kost het je nog maar een tientje. Soms krijg je ze voor niks. Zeggen ze bijvoorbeeld: ''Jij was jarig hè? Hier, mond open, vreten'' Ze stoppen pillen in je bek en dat interesseert je geen reet want je staat zo strak als een konijn.

'Een XTC-kick duurt heel lang. Als je dat 's nachts om twaalf uur slikt, is het de volgende ochtend pas uitgewerkt. MDEA, een XTC-look-alike, is wat sterker. Die werkt korter, maar je gaat helemaal uit je dak. Het speedy-effect noemen ze dat.

'Niet verslavend? Eèècht wel. Die ontzettende kick in het weekend wordt een enorme saaie leegte als je een keer niks gebruikt. Mensen zoals ik, die door de week naar school moeten en het leven saai en geen fuck aan vinden, verlangen alleen maar naar het weekend. Dan is het feesten en versieren geblazen. Ik struinde met vrienden alle houseparty's af. In Deinum, Leeuwarden of Dwingeloo, maar ook in de Randstad.

'Op een geven moment wilden we met z'n allen een kale kop. Tondeuse erbij en hupsakee, scheren met die hap. We waren echte gabbers geworden. Ik voelde me ineens veel sterker. Je denkt: ik hou van die mensen en die mensen houden van mij, want ze vinden me hartstikke tof. Je krijgt een heel groot ego. Gabbers hebben dat ons-kent-ons-gevoel. Wij tegen de rest van de wereld. Ik was echt zo'n arrogant lulletje. Binnen de groep ben je supercool, een Mister Macho, een echte held.

'Je denkt: onze levenswijze is de allerbeste, want ik ga naar gave feesten, vertel stoere verhalen en ik voel me goed. Leren en werken is burgerlijk gezeik, daarom wilden we niet ouder worden dan dertig. Het lijkt net alsof XTC je zorgen over school, huiswerk en wat anderen van je vinden in een klein hoekje in je hersens verstopt. Je trapt alleen nog maar domme lol.

'Zodra je niet meer slikt, komen die alledaagse zorgen en onzekerheden boven. Dus wat doe je? Steeds meer slikken. Je angsten hopen zich op, en in mijn geval kwamen die er na tweeënhalf jaar ineens allemaal uit.

'Ik was op een feestje en kreeg het gevoel dat iedereen me gestoord vond. Dat voelt ontzettend kut, het idee dat iedereen over je praat. Dan is de wereld tegen jou in plaats van voor jou. Paranoia werd ik.

'Later kreeg ik ook andere negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld dat je lichaam begint te schokken en je hart zo snel gaat kloppen, dat het pijn doet. Dan ga je out, en als je weer bijkomt, lig je op de grond met pupillen zo groot als een knaak. Of je kunt nog maar een halve meter wegkijken. Daarachter is alles een wazige boel. Een negatieve ervaring moet je je voorstellen als een nachtmerrie terwijl je wakker bent. Je denkt dat je doodgaat. Sommige vrienden van mij zijn daardoor in het gesticht terecht gekomen.

'Als je ziet dat iemand een negatieve ervaring heeft, giet je een flinke bak suikerwater door z'n strot. Binnen een halfuurtje is de meeste paniek dan weg. Er is altijd wel EHBO op een houseparty. Als iemand een hartstilstand krijgt, halen die lui je op en slepen ze je weg. Ik heb zelfs een keer gezien dat ze een dooie wegdroegen, maar dat doet je op zo'n moment niks. Dansen is het enige dat telt.

'Pas toen ik deze zomer last kreeg van trillingen en ging hyperventileren, vond ik het genoeg. Van de ene op de andere dag ben ik met slikken gestopt. De dokter heeft me anti-depressiva en tranquillizers voorgeschreven. Dat hielp tegen het hyperventileren, maar trillingen en angsten heb ik nog steeds. Dat is zelfs erger geworden nadat ik met XTC ben gestopt. Ik heb ook nachtmerries, dan droom ik dat ik mijn vinger in mijn keel steek, omdat ik een nare ervaring heb.

'Deze week heb ik voor het eerst weer huiswerk gemaakt. Ik kon, vooral in september toen ik weer naar school ging, geen pen meer vasthouden. Ook heb ik mijn kamer opgeruimd. Het was hier een godvergeten troep. Ik lag soms twee dagen laveloos in bed. Nu zeg ik tegen mezelf: misschien komt er van dit kereltje toch nog wat terecht.

'Het heeft totaal geen zin om tegen XTC-gebruikers die nog geen rottige ervaring hebben gehad, te zeggen dat ze niet meer moeten slikken. Die hebben een plaat voor hun kop. Mijn filosofie is: als ze zich maar vaak genoeg beroerd voelen, houden ze er vanzelf mee op. Of het gaat mis, dat kan ook.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden