Ex-topman SNS stapt op bij belangenclub financiële sector
Voormalig SNS-topman Sjoerd van Keulen is teruggetreden als voorzitter van het Holland Financial Centre (HFC). Minister Dijsselbloem van Financiën had hem daartoe eerder zondag opgeroepen.
DEN HAAG - 'Ik denk dat Van Keulen er goed aan doet terug te treden', zei Dijsselbloem in Buitenhof. 'Die club bestaat om de financiële sector te dienen. Ik denk niet dat hij dat nog kan.'
Van Keulen echoode die woorden in een persverklaring die hij 's avonds deed uitgaan. Hij legt ook drie andere functies neer, waaronder een commissariaat bij pensioenfonds APG. Hij zegt 'met ontsteltenis' te hebben kennisgenomen van het debacle bij SNS. 'Dit heeft mij bijzonder geraakt.'
Het HFC is een joint venture waarin alle spelers in de financiële sector zitting hebben: banken, ondernemers, verzekeraars, de overheid en toezichthoudende instanties als DNB en AFM. Het doel is de sector te versterken.
Dijsselbloem toonde zich er sceptisch over. 'Waarom hebben we dit soort vermenging van rollen en verantwoordelijkheden? Er moet een gezonde afstand zijn tussen die banken en degenen die er toezicht op houden. Maar in zo'n club zien we nog de oude vervlechting.'
De scepsis van de PvdA'er komt op een gevoelig moment, want het HFC is druk bezig aan een onderzoek naar de voordelen en bezwaren van brievenbusfirma's, die om belastingtechnische redenen door veel buitenlandse ondernemingen in Nederland gevestigd zijn. VVD-staatssecretaris Weekers van Financiën gaf pas nog hoog op over het belang van dit onderzoek, waarvan de uitkomst in mei wordt verwacht.
Van Keulen leidde SNS Reaal in de tijd dat de bank werd uitgebreid met de vastgoedtak die nu fataal is geworden. Boven op een vorstelijk jaarsalaris toucheerde hij tot 2008 hoge bonussen.
PvdA-leider Samsom zei in Eva Jinek op zondag dat moet worden uitgezocht of die bonussen alsnog kunnen worden teruggehaald, nu blijkt dat de kosten van de besluiten van destijds voor rekening van de belastingbetaler komen. Samsom opperde gebruikmaking van de 'clawback-regeling', die het terugvorderen van onterecht uitgekeerde bonussen mogelijk maakt.
Een paar uur later zei Dijsselbloem die kans zeer laag in te schatten. 'Een strafrechtelijke aanpak kan denk ik niet. Er is geen sprake van malversaties of fraude. Civielrechtelijke mogelijkheden blijven over. Maar ik schat dat de mogelijkheden beperkt zijn.' Over de 'clawback-regeling' zei Dijsselbloem: 'Die ligt nog ter behandeling bij de Eerste Kamer. Die kan ik dus gewoon nog niet benutten.'
De minister wil verder dat de Algemene Rekenkamer toezicht gaat houden op andere toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB). VVD en PvdA willen een hoorzitting over de rol van DNB in het SNS-debacle.
undefined