Ex-topman Icare voelt zich vooral slachtoffer

ASSEN Bart V., de belangrijkste verdachte in de fraudezaak bij Icare Thuiszorg, verweet het Openbaar Ministerie op de derde procesdag dat ‘niet de waarheidsvinding centraal staat, maar het creëren van bewijsmateriaal’....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

V. ontkende alle feiten die hem ten laste worden gelegd. Icare-managers die zeggen dat ze niet wisten waarmee hij bezig was liegen, volgens hem. Hij heeft geen 2,9 miljoen euro zwart geld geïncasseerd, in enveloppen en via cheques aan toonder bij buitenlandse banken.

De rechters confronteerden hem met de verklaringen van getuigen die daarvan verslag hadden gedaan bij de rechter-commissaris. Volgens hen had V. dat bedrag – 8,3 procent van 36 miljoen die de verkoop van 24 thuiszorgpanden had opgebracht in 2000 – voor zichzelf bedongen. ‘Ik heb die inkomsten niet genoten,’ zei V. gisteren.

De ex-topman ontkende dat hij meer wist dan anderen in het bedrijf. ‘Onzin, ik had geen kennisvoorsprong. Maar ik moest wel meer met die kennis doen. Dat hoorde bij mijn portefeuille.’ De prijs van één gulden, waarvoor het Icare-onderdeel Thuiszorg Perfect in 2001 werd verkocht aan de bv Breevenen, vindt V. ‘nog altijd een correcte prijs’.

Een onafhankelijk taxatierapport is echter nooit gemaakt. V.: ‘Icare wilde af van dit commerciële bedrijf; weg ermee.’ De reden: een Zembla-uitzending uit 1998, waarin V. en andere bestuurders als winstbeluste bv-eigenaren waren afgeschilderd.

Ook andere commerciële onderdelen, zoals de thuiszorgwinkels, wilde Icare verkopen, zei V.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden