'Ex-top zorggroep weigert bonussen terug te storten'

De voormalige bestuurder en de toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor de financiële chaos bij zorginstelling Zonnehuizen weigeren hun bonussen of afvloeiingsregeling terug te storten.

MERIJN RENGERS EN JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Dit zegt Charles Laurey, interim-manager bij de antroposofische organisatie voor hulpverlening aan jeugd en volwassenen. Deze week vroeg Zonnehuizen uitstel van betaling aan. Omdat de voormalige top de extra beloningen uit het verleden niet wil afstaan, gaat de ggz-instelling juridische stappen tegen de oud-bestuurder Frans Broekhuizen en de voormalige toezichthouders ondernemen.

'Ik moet personeel hier onder belabberde voorwaarden wegsturen', zegt Laurey. 'Ik kan het die mensen niet uitleggen dat er voor de voormalige top wel goede regelingen waren, terwijl onder hun verantwoordelijkheid de zaak is ontspoord. We hebben in eerste instantie een moreel beroep op ze gedaan om geld terug te storten. Maar het antwoord was: nee, dat doen we niet.'

Broekhuizen, die dit voorjaar opstapte bij Zonnehuizen, kwam een zeer gunstige afvloeiingsregeling overeen met de inmiddels opgestapte toezichthouders. Laurey zegt de regeling niet te kennen, maar wel 'een zeer substantieel deel' daarvan te hebben teruggevraagd.

Uit het donderdag met grote vertraging gepubliceerde jaarverslag van Zonnehuizen blijkt dat de voormalige mede-bestuurder van Broekhuizen, Yvon ten Brummelhuis, een afkoopsom van ruim een kwart miljoen euro heeft meegekregen. Ten Brummelhuis moest in de herfst van 2009 aftreden, maar haar vertrekregeling was tot nu toe niet bekend.

Bij Zonnehuizen heerst eveneens woede over de extra uitkering van 54 duizend euro die drie leden van de voormalige raad van toezicht in 2009 zichzelf toekenden. Zij kregen dat jaar 18 duizend euro per persoon, boven op hun normale gage, vanwege hun 'inzet voor het herinrichtingsproces voor de raad van bestuur' - oftewel het ontslag van Ten Brummelhuis.

Laurey heeft aangekondigd aangifte te doen tegen oud-bestuursleden van de zorginstelling, zodat die eventueel strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Ook loopt er een grootschalig onderzoek naar het financiële wanbeheer. Zonnehuizen maakte in 2010 18,3 miljoen euro verlies, blijkt uit de recente jaarrekening.

Zonnehuizen is een antroposofische zorginstelling, vooral voor kinderen met ontwikkelingsproblemen en psychiatrische stoornissen. Er wonen 800 mensen met geestelijke gezondheidsklachten, en er werken 1.300 personen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden