Ex-top van Getronics zag 100 miljoen over het hoofd

De twijfels over het functioneren van de ex-top van Getronics zijn toegenomen, nu het oude management afgelopen maand blijkt te hebben ontdekt dat het IT-bedrijf 100 miljoen euro meer in kas had dan eerder gedacht....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Dit bleek tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering die de automatiseerder donderdag hield in Amsterdam. In de zaal ontstond grote beroering toen president-commissaris Meindert Ververs van Getronics verklaarde dat 'ergens in februari' bleek dat 'er 100 miljoen meer in kas zat dan ons aanvankelijk was verteld'.

Op dat moment had Getronics al een omstreden schuldsaneringsplan opgesteld, waarbij werd gemeld dat het voortbestaan van het bedrijf zelfs op het spel stond. De leiding van Getronics was toen nog in handen van Peter van Voorst en Jan Docter.

Een maand eerder hadden zij een persbericht verzonden, waarin stond dat de operationele winst zou uitkomen op 126 miljoen euro, ruim een kwart meer dan eerder voorspeld. Ververs: 'Dit bericht is buiten medeweten van de commissarissen verstuurd, terwijl de accountants er grote bedenkingen bij hadden.' Het winstcijfer werd daarom, kort daarna, bijgesteld tot 106 miljoen euro.

Ververs benadrukte dat Van Voorst en Docter 'niet opzettelijk' met onjuiste informatie kwamen. 'Ze handelden naar eer en geweten.' Niettemin werd het tweetal op 24 februari weggestuurd.

Bij die maatregel speelde volgens Ververs ook mee dat zich geïnteresseerden hadden gemeld als koper voor onderdelen van Getronics. 'Wij hadden het gevoel dat dit niet adequaat is opgepakt. Ik werd er onrustig van.'

Directeur Peter Paul de Vries van beleggersvereniging VEB spreekt van 'schokkende nieuwe informatie'. De VEB stuurt, evenals enkele andere partijen, bij het Amsterdamse gerechtshof aan op een enquête wegens mogelijk wanbeleid bij Getronics.

Ververs reageerde geëmotioneerd bij kritiek op hemzelf. De eerste aandeelhouder die liet weten dat hij 'grote bedenkingen' had bij het functioneren van de president-commissaris, kreeg te horen dat hij moest 'dimmen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden