Ex-top ING bijt in het stof over pensioeneisen

De ex-topbankiers van ING die bij de rechter pensioenverhoging eisten, hebben hun zaak maandag verloren. De Amsterdamse kantonrechter oordeelt dat ING niet verplicht is hun pensioenen te allen tijde met de inflatie te laten meestijgen.

AMSTERDAM - De ex-directeuren wilden zich via de rechter verzekeren van een inflatiecompensatie die lager betaalde ING-werknemers en de meeste andere Nederlanders moeten ontberen. Vanwege tegenvallende beleggingsresultaten en de lage rentestand laten de meeste pensioenfondsen de indexatie al een paar jaar achterwege. Het pensioenfonds van ING is in 2010 eveneens met indexeren gestopt.


De vordering van de oud-directeuren baarde dit voorjaar opzien, omdat zij ook zonder indexatie al een heel hoog pensioen genieten. De 63 leden van de Belangenvereniging ING Directiepensioenen (Binding), de club die de rechtszaak heeft aangespannen, werkten vroeger in de hoogste gelederen van het ING-bestuur. Het prominentste lid is Ewald Kist, van 2000 tot 2004 bestuursvoorzitter van ING Groep. Hij verdiende vóór zijn pensioen 1,16 miljoen euro per jaar. Kist vult zijn ongetwijfeld riante pensioeninkomen sindsdien aan met commissariaten bij DSM, Philips en (tot voor kort) De Nederlandsche Bank.


De gepensioneerde topmanagers dachten indexatie te kunnen afdwingen omdat het pensioenfonds van ING een afwijkende opzet heeft. Bij de meeste Nederlandse pensioenfondsen wordt de indexatie betaald uit de beleggingsopbrengsten van het fonds, maar ING betaalt de indexatie uit eigen zak. Daarom beslist niet het fondsbestuur, maar de raad van bestuur van ING Groep of de pensioenen worden geïndexeerd.


Eind 2009 deelde de raad van bestuur het pensioenfonds mee dat de jaarlijkse verhoging er in 2010 niet meer in zat. Zolang ING nog een paar miljard euro staatssteun moet terugbetalen en zijn kapitaalbuffers moet verhogen, is indexatie niet verantwoord, schreef de raad van bestuur aan het pensioenfonds.


De werknemers van ING namen hiermee geen genoegen. De deelnemersraad van het pensioenfonds legde het geschil aan de kantonrechter voor, maar verloor die zaak.


De topmanagers van Binding meenden echter dat dit vonnis op hen geen betrekking had. Zij beriepen zich bij de rechter op een oude pensioenregeling voor topmanagers, die volgens hen onvoorwaardelijke indexatie garandeert.


De kantonrechter volgde die redenering gisteren niet. In de pensioenvoorwaarden van de directeuren staat nergens expliciet dat de indexatie onvoorwaardelijk is, schrijft zij in haar vonnis. Zij constateert dat de bank de oud-directeuren vóór de kredietcrisis meerdere keren heeft geattendeerd op de voorwaardelijkheid van de indexatie en dat Binding daar toen niet tegen protesteerde. De 'zwaarwegende redenen' die ING aanvoert om de pensioenen van de lager betaalde werknemers niet te verhogen, gelden daarom ook voor de directiepensioenen.


ING meldt in een reactie 'blij te zijn met deze heldere uitspraak'. De advocate van Binding was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden