Ex-staatssecretaris Evenhuis vervolgd wegens oplichting

Oud-staatssecretaris A.J. Evenhuis (VVD) van Economische Zaken wordt vervolgd wegens oplichting en belastingfraude in de zogeheten Groninger Kredietbank-affaire. Evenhuis staat samen met zijn zwager en landbouwer G.J....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

De drie zouden de oplichting, die betrekking heeft op een nooit afgeloste lening van 6,5 miljoen gulden, samen hebben gepleegd. Ketelaar wordt behalve van oplichting ook verdacht van belastingfraude. Meppelink wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Een Duitse verdachte die steeds een prominente rol in de geruchtmakende GKB-affaire werd toebedacht, wordt klaarblijkelijk in Nederland niet vervolgd.

Evenhuis was staatssecretaris in het kabinet-Lubbers II tot hij in 1989 tot aftreden werd gedwongen omdat hij de Kamer verkeerd had ingelicht over een privélening. Daarvóór was hij tweede man van de VVD-fractie in de Kamer en de steun en toeverlaat van politiek leider E. Nijpels. Evenhuis stond in de politiek bekend als een 'ritselaar'.

Evenhuis en Meppelink waren klant van de GKB. Het tweetal kocht met door de bank verstrekte kredieten landerijen en agrarische bedrijven in de voormalige DDR. Ook adviseerde Evenhuis bedrijven die in Oost-Duitsland investeerden met geld van de GKB. Voorts leende hij zelf 130 duizend van de GKB, waarop lange tijd niet zou zijn afgelost.

In september 1995 namen CRI en FIOD bij huiszoekingen op dertien adressen in Nederland en Duitsland onder meer de administratie in beslag van Evenhuis en Meppelink. In Rolde, de woonplaats van Evenhuis, deed de inval veel stof opwaaien omdat zijn echtgenote, A. Evenhuis-Meppelink, er burgemeester is.

Ketelaar, die als directeur van de GKB voor meer dan honderd miljoen aan dubieuze financieringen verstrekte, is net als Evenhuis een prominent VVD'er. Hij was voor die partij onder meer gemeenteraadslid in Borger en statenlid in Drenthe.

Het proces komt bijna zes jaar nadat het financiële schandaal werd ontdekt. Het strafrechtelijk onderzoek heeft bijna drie jaar geduurd. Riskante hypotheken en leningen via de gemeentelijke kredietbank leverden Groningen een strop op van 58 miljoen gulden.

Ook luidde de affaire het politieke einde in van de PvdA-wethouders Y. Gietema en P. Huisman. Zij sneuvelden in een debat in de gemeenteraad over de politieke verantwoordelijkheid.

De direct verantwoordelijke wethouder van financiën, Y. van de Vondervoort, eveneens PvdA, bleef zitten en is in het huidige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. De vraag is nog of haar rol in de affaire tijdens het proces aan de orde zal komen. Van de Vondervoort, die wordt gezien als een protégee van de PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Wallage, zou een half jaar vóór de ontdekking al van het schandaal op de hoogte zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden