Ex-spion nu in top wapenfirma

De geheim agent die de aanslag op het Greenpeace-schip Rainbow Warrior in 1985 leidde, heeft een hoge functie bij het Belgische wapenbedrijf FN Herstal. Dat meldde de Vlaamse krant De Morgen. De onthulling leidt tot zware kritiek op FN Herstal, dat al onder vuur lag vanwege wapenleveringen aan Libië.

BRUSSEL - De Franse ex-spion Louis-Pierre Dillais, die de bomaanslag door de Franse geheime dienst in 1985 leidde, blijkt al zes jaar directeur te zijn van een Amerikaans filiaal van FN Herstal. Bij de aanslag kwam de Nederlands-Portugese fotograaf Fernando Perreira om. Volgens Greenpeace is Dillais 'een terrorist'. De milieuorganisatie heeft de Amerikaanse immigratiedienst om uitwijzing van Dillais gevraagd.


De onthulling is extra pijnlijk omdat de wapenfabriek FN Herstal, die in 1997 werd genationaliseerd, volledig in handen is van de Waalse deelstaatregering. 'Het is onvoorstelbaar dat een regering, een publieke overheid, samenwerkt met een terrorist', zei Mark Floegel, onderzoeker bij Greenpeace International in Washington, in De Morgen.


De bevoegde Waalse minister, de socialist Jean-Claude Marcourt, zegt dat zijn regering niets met de zaak te maken heeft. 'Ik heb Dillais niet persoonlijk geworven, dat is een interne beslissing geweest van FN Herstal. Ik veroordeel de aanval tegen de Rainbow Warrior, maar dat is een interne Franse aangelegenheid.'


FN Herstal ligt al onder vuur omdat tijdens de burgeroorlog in Libië wapens van deze fabrikant zijn gebruikt. Ook het gouden luxepistool dat na Kadhafi's dood op zijn lichaam werd gevonden, zou door het Belgische bedrijf zijn gemaakt. In 2009 verkocht FN Herstal drieduizend geweren en machinegeweren, 22 duizend granaten en 1,1 miljoen munitiepatronen aan Kadhafi. Officieel mochten de wapens enkel gebruikt worden 'ter ondersteuning van humanitaire acties in Darfur', maar begin vorig jaar bleek dat het wapentuig massaal werd ingezet tegen protesterende burgers.


In oktober 2009 schorste de Belgische Raad van State de exportlicenties voor de wapentransactie met Libië, omdat de kans groot was dat Kadhafi de wapens niet alleen voor humanitaire doeleinden zou gebruiken. Het grootste deel van de wapens - met een totale waarde van 12 miljoen euro - was op dat moment echter al naar Libië verscheept.


De Waalse overheid verdedigt zich en zegt dat verschillende Europese landen wapens hebben geleverd aan Kadhafi. Maar Duitsland, dat Libië ook wapens verkocht heeft, besliste onlangs om 750.000 euro vrij te maken om die arsenalen te lokaliseren en te vernietigen. De Waalse minister-president Rudy Demotte gaf echter te kennen dat hij niet wil meewerken aan zo'n initiatief.


De wapenfabriek in overheidshanden heeft de communautaire verhoudingen in de Belgische politiek in het verleden regelmatig onder hoogspanning gezet. Terwijl Vlaamse politici wapenleveringen aan Nepal en Tanzania afkeurden om humanitaire redenen, knepen veel Waalse politici omwille van de werkgelegenheid bij FN Herstal een oogje dicht. FN Herstal telt wereldwijd 3.000 en in België 1.500 werknemers.


Aan Waalse zijde was alleen de groene partij Ecolo erg kritisch over de wapenleveringen aan Libië en over de betrokkenheid van de Franse ex-spion Dillais bij FN Herstal. 'Als groene jongen werd ik in mijn hart geraakt door de aanval op de Rainbow Warrior', zei Bernard Wesphael, Ecolo-fractieleider in het Waalse parlement.


Deze maand moet de Waalse regering de knoop doorhakken over een strengere wapenwet, waarover al jaren wordt gediscussieerd.


Na de recente onthullingen waarschuwde een Vlaamse politica dat, als Wallonië niet zorgvuldiger met deze materie omgaat, de wapenexport opnieuw tot een nationale, Belgische bevoegdheid kan worden gemaakt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden