Ex-spion CIA verkoopt reizen naar Havana

Het zou een synopsis kunnen zijn van een nieuwe roman van spy writer John le Carré...

Peter van Ammelrooy

Een Amerikaanse spion hangt na twaalf jaar actieve dienst voor de CIA zijn license to kill aan de wilgen. Uit weerzin tegen de vuile oorlogen van de inlichtingendienst schrijft hij een boek over zijn ervaringen. Zijn vaderland brandmerkt hem als persona non grata en neemt hem zijn paspoort af. Jarenlang verblijft de gevallen verspieder in Hamburg, waar hij naar eigen zeggen soms moet onderduiken omdat ex-collega's hem op de huid zitten.

Na jaren van radiostilte duikt de ex-spion nu weer op. Dit keer is hij dichterbij én toch verder van huis dan ooit: in Cuba. Vanuit Havana bestookt hij de VS met een wapen dat je niet snel in het arsenaal van James Bond zou verwachten: een reisbureau op internet.

De romanpersonage bestaat echt. De naam is Agee, Philip Agee. De Amerikaan trok in 1969 de deur achter zich dicht bij de CIA, onthulde in 1975 bedrijfsgeheimen in zijn dagboek Inside The Company: CIA Diary en vluchtte naar Europa toen de grond hem thuis te heet onder de voeten werd.

De 69-jarige Agee heeft zich dit jaar ontpopt als de eigenaar van Cubalinda.com, het eerste door een Amerikaan geleide bedrijf dat zijn deuren heeft geopend in Cuba sinds de VS een handelsembargo instelde. Cubalinda is bedoeld om die economische isolatie te doorbreken. Het online reisbureau richt zich speciaal op Amerikaanse toeristen die Cuba willen bezoeken ondanks alle wettelijke belemmeringen.

Die hindernissen zijn talrijk. Vanwege het embargo kunnen Amerikanen niet rechtstreeks geld overmaken naar een bedrijf dat in Cuba is gevestigd. Wie een reis boekt bij Cubalinda stort de reissom dan ook op een bankrekening in Europa. Rechtstreeks vliegen naar Cuba is er ook al niet bij. De toerist moet zelf een vlucht regelen bij een maatschappij die via een ander land op Havana vliegt.

Op internet heeft iemand al opgemerkt dat het een stunt zou wezen als de eerste reis bij Cubalinda vanuit de Verenigde Staten zou worden geboekt door Juan Miguel González, de vader van het Cubaanse drenkelingetje Elián dat wacht op toestemming om naar Havana terug te keren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden