Ex-rechter Di Pietro kan politieke ambitie niet langer verbergen

Het onderzoek naar de oorzaak van het vertrek van Antonio Di Pietro als onderzoeksrechter is uitgekomen bij intimi van Silvio Berlusconi....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

In mei nam het parket in Brescia de 'zaak Di-Pietro' in onderzoek. Het werd steeds duidelijker dat Di Pietro zich op 6 december 1994, vijftien dagen nadat Berlusconi zijn eerste dagvaarding had gekregen, niet uit vrije wil heeft teruggetrokken, maar het slachtoffer was van chantage.

Twee dagen na die dagvaarding meldde de frauderende verzekeringsdirecteur Giancarlo Gorrini zich bij de inspecteurs van het ministerie van Justitie om zijn ex-vriend Di Pietro erbij te lappen. Het symbool van de strijd tegen de corruptie zou een heler zijn omdat hij een renteloze lening van 180 duizend gulden had geaccepteerd. Ook zou hij zijn vrienden onder druk hebben gezet om de speelschuld van de Milanese politiechef Rea te betalen.

Uit afgeluisterde telefoontjes is gebleken dat Gorrini contact heeft gezocht met de door toedoen van Di Pietro veroordeelde smeergeldexpert Sergio Cusani en met Paolo Berlusconi. Deze schakelde de huisadvocaat van zijn broer Silvio in, senator Cesare Previti, die toen minister van Defensie was en coördinator van Forza Italia.

Previti regelde dat Gorrini zijn hart kon uitstorten bij de inspecteurs van het ministerie. De onderzoeksrechters van Brescia hebben Previti ervan beschuldigd dat hij door chantage Di Pietro heeft gedwongen op te stappen. Previti reageerde met verontwaardiging.

'We zijn niet in oorlog met de rechters', zei Previti, 'maar alleen met een paar rechters die de wet niet respecteren.' Deze weigering om zich te onderwerpen aan de onderzoeksrechters van de Operatie Schone Handen is centraal komen te staan in Berlusconi's strategie.

De ex-premier voert in de pers een felle polemiek met Di Pietro nadat deze zijn vroegere collega's van Schone Handen in bescherming had genomen tegen de aanvallen van Berlusconi. Over diens hoofd heen richt Di Pietro zich tot de kiezers van Forza Italia. Die zouden, net als hijzelf, niet meer op Berlusconi moeten stemmen, want die hangt 'kletspraatjes' op over de onderzoeksrechters, spreekt zichzelf bij voorbaat vrij en kent nog steeds niet het verschil tussen zijn partij en zijn bedrijf.

Minister Mancuso van Justitie zet met zijn inspecteurs de vervolging van Di Pietro's ex-collega's voort. Na Gerardo D'Ambrosio, tweede man van het team van Schone Handen, is rechter-commissaris Gherardo Colombo aan de beurt gekomen. Vorige week vroeg deze om een proces tegen Berlusconi.

Volgens Mancuso heeft Colombo ongeoorloofde druk uitgeoefend op Giuseppe Ciarrapico toen hij hem vorig jaar in voorarrest ondervroeg. Dit ex-lid van de hofhouding van Andreotti staat bekend als een financiële rambo.

De chaotische justitiekwestie overheerst steeds meer de chaotische politiek. De centrum-linkse partijen, die de regering-Dini aan haar parlementaire meerderheid helpen, hebben doorgedreven dat hun motie van wantrouwen tegen Mancuso op 18 oktober in de Senaat in behandeling komt.

Dini staat met het rechtse idool Mancuso op gespannen voet. Gisteren prees hij in Washington ostentatief de Milanese rechters, de vijanden dus van Mancuso. Maar Dini is bang dat diens verjaging de begroting in gevaar zal brengen en zal leiden tot een kabinetscrisis.

Dini's oproep om de motie uit te stellen tot na de goedkeuring van de begroting, was echter vergeefs. Mancuso ontzegt overigens de Senaat de bevoegdheid om te stemmen over moties van wantrouwen tegen individuele ministers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden