Ex-PVV'ers halen 2,5 ton PVV-subsidie binnen

VoorNederland (VNL), de partij van oud-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes, heeft ruim 250 duizend euro subsidie gekregen die de PVV zou zijn toegekomen indien dat een ledenpartij was geweest. De beweging Denk, van voormalig PvdA'ers Kuzu en Öztürk, had gehoopt op eenzelfde bedrag, maar ziet het grootste deel verdwijnen naar de PvdA.

Kamerleden Louis Bontes (R) en Joram van Klaveren. Beeld ANP
Kamerleden Louis Bontes (R) en Joram van Klaveren.Beeld ANP

Kamerleden Bontes en Van Klaveren braken twee jaar geleden met de PVV en richtten de liberale beweging VoorNederland op. Als gezicht van hun partij trokken ze ex-advocaat Bram Moszkowicz aan- van wie ze deze week weer afscheid namen - en ze vergaarden in anderhalf jaar ruim duizend leden. Dat geeft VNL per 2016 recht op partijsubsidie uit het budget van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het geld is een steuntje in de rug voor partijactiviteiten zoals campagne voeren, leden werven, cursussen geven en onderzoek doen. Een partij komt in aanmerking als ze minstens duizend betalende leden telt en verbonden is aan een fractie in de Tweede Kamer. De subsidie is opgebouwd uit een basisbedrag, een tweede deel afhankelijk van het aantal Kamerzetels en een derde deel dat meegroeit met het aantal leden.

Het basisbedrag is in 2016 een kleine 300 duizend euro (voor de partij en voor een eigen wetenschappelijk bureau). In de wet zit voor afgesplitste Kamerleden een addertje onder het gras: de drie ton moet naar rato van fractiegrootte worden gedeeld met de oude partij. VNL zou slechts recht hebben op tweevijftiende deel. Maar Bontes en Van Klaveren hebben geluk: de PVV is geen ledenpartij. Minister Plasterk heeft ze het volle bedrag toegekend.

Tunahan Kuzu (L) en Selcuk Öztürk tijdens de presentatie van hun nieuwe politieke beweging Denk. Beeld ANP
Tunahan Kuzu (L) en Selcuk Öztürk tijdens de presentatie van hun nieuwe politieke beweging Denk.Beeld ANP

Basisdeel delen

Voordeeltje voor VNL, balen voor Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Zij stapten eind 2014 uit de PvdA en maakten met Denk aan de linkerkant van het spectrum eenzelfde groei door. Ook zij krijgen subsidie, maar moeten het basisdeel wél delen. Ze snoepen slechts 15 duizend euro af van de drie ton van de PvdA.

VNL en Denk schrijven beide geschiedenis: voor het eerst groeien afsplitsingen uit tot ledenpartijen met recht op partijsubsidie. In totaal krijgt VNL dit jaar bijna 430 duizend euro. Denk ontvangt een kleine 160 duizend euro. De partij gaat verhaal halen bij minister Plasterk in de hoop alsnog het hele bedrag te krijgen. Het ministerie kon donderdagavond nog geen reactie geven. Het enige lid van de PVV was niet bereikbaar voor commentaar.

Geert Wilders tijdens de stemming over een nieuwe voorzitter in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Geert Wilders tijdens de stemming over een nieuwe voorzitter in de Tweede Kamer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden