Ex-PVV'er Van Doorn wil in Riyad 'plooien glad strijken'

De tot de islam bekeerde ex-PVV'er Arnoud van Doorn vertrekt vrijdag naar Saoedi-Arabië. Hij is adviseur en gaat voor zaken, maar de mogelijke handelsboycot komt zeker aan de orde, laat hij de Volkskrant weten. Van Doorn wil zich achter de schermen inspannen 'om plooien glad te strijken'.

Janny Groen
Screenshot van Arnoud van Doorn bij het tv-programma Knevel en Van den Brink Beeld youtube
Screenshot van Arnoud van Doorn bij het tv-programma Knevel en Van den BrinkBeeld youtube

Hij is ervan overtuigd dat de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders niet de enige reden zou zijn voor een boycot. 'Al wil de overheid dat doen voorkomen.' Volgens Van Doorn is een boycot eerder 'een laatste druppel en is het voor Saoedi-Arabië twee voor twaalf'.

In Saoedi-Arabië groeit de irritatie over Nederland en andere Europese landen. Van Doorn zegt dat gehoord te hebben tijdens verschillende gesprekken met Saoedische burgers, regeringsfunctionarissen en leden van de koninklijke familie.

Constante kritiek
Wat de Saoedi's steekt, is 'de constante kritiek vanuit Nederland, de verharde sfeer richting de islamitische gemeenschap in Nederland, de toename van de islamofobie en het criminaliseren en verdachtmaken van de islam in het algemeen'.

Van Doorn deelt die kritiek. Ook hij ervaart dat de Nederlandse overheid 'de oprichting van islamitisch voortgezet onderwijs tegenwerkt, islamitische jeugdzorg ontmoedigt en de islamitische wijze van opvoeden niet erkent'.

Natuurlijk moet ook de hand in eigen boezem, vindt Van Doorn. 'Soms gaan dingen niet goed in de moslimgemeenschap en de zelfreflectie kan beter.' Hij ziet zichzelf als bruggenbouwer en is voorstander van de dialoog op basis van wederzijds respect.

Hij vindt dat Nederland moet beseffen dat Saoedi-Arabië niet afhankelijk is van Nederland en andersom 'voor een groot deel wel'. Dus weg met 'dat vingertje'.

Maandag keert hij terug uit het land. Over het verloop van zijn reis doet hij geen mededelingen. 'Achter de schermen kan je meer bereiken dan in de openbaarheid.'

Wilders met de omstreden anti-islamsticker Beeld anp
Wilders met de omstreden anti-islamstickerBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden