Ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk willen een brede beweging

Reikhalzend wordt dinsdagmiddag uitgekeken naar de afgescheiden PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Het ongeduldige journaille wacht hen als een roedel hongerige wolven op na de stemmingen in de plenaire zaal. Maar ze komen nog even niet. Ze hebben net binnen hun eerste zelfstandige politieke daden verricht en roken nu buiten het bereik van de audiovisuele media een sigaar op het balkon van de Tweede Kamer.

Selçuk Öztürk (links) en Tunahan Kuzu blijven in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Ozturk.Beeld anp

Is dit het begin van een serieuze nieuwe politieke beweging? Ze laten in elk geval meteen zien dat ze er wat van willen maken, 'Duo Dyanet', zoals ze bij de PVV worden genoemd. Dyanet is het overheidsbureau voor godsdienstzaken in Turkije.

En ze maken duidelijk dat er op integratiegebied inderdaad een groot verschil van inzicht is tussen hen en de PvdA: met een stemverklaring keren ze zich tegen de invoering van de eis aan bijstandsgerechtigden om Nederlands te leren spreken, een plan van PvdA-bewindsvrouw Jetta Klijnsma.

Vlekkeloos is het optreden nog niet. Als Kuzu de stemverklaring voorleest, heeft hij het over 'deze wetsvoorstel'. Hij herpakt zich snel na een correctie uit de Kamerbankjes.

Een kwartier later lopen de twee door de ronde wandelgang de parlementaire pers tegemoet. Kuzu, de langste, legt een statement af. Hij verheft zijn stem als hij zestig journalisten toespreekt. Öztürk zwijgt.

Kuzu, met duidelijke dictie: 'Door met modder te gooien heeft de partijtop van de PvdA geprobeerd ons monddood te maken. Men wil tornen aan onze geloofwaardigheid. De PvdA is een omgekeerde wasstraat: je gaat er schoon in en komt er besmeurd uit als je niet doet wat ze van je eisen.'

Beeld anp

Frisse wind

Het is duidelijk, de reconstructies in de kranten van wat er vorige week donderdag in de fractievergadering gebeurde, zitten de twee niet lekker. 'We roepen iedereen op die voor verdraagzaamheid, tolerantie, acceptatie en verbinding is', vervolgt Kuzu. 'Of het nu Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders of Turkse Nederlanders. Wij zullen de komende periode een frisse wind laten waaien door deze Kamer.'

Veel verder dan het aanmaken van een mailadres blijkt de groep Kuzu-Östürk, zoals de nieuwe fractie heet, nog niet te zijn gekomen. Dan beent het tweetal naar de nieuwe werkkamer, tussen de SP- en VVD-burelen in. Een medewerker van het restaurantbedrijf heeft zijn ruimte moeten afstaan.

De twee zeggen niets meer. Öztürk beschermt zijn fractieleider Kuzu als de chaotische groep volgers vastloopt in de smalle gang. De beveiliging van de Tweede Kamer begeleidt de twee niet. Paria's of politieke vernieuwers, dat blijft nog even de vraag. Met moeite gaat de deur voor de draaiende camera's dicht. 'U hoort nog van ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden