Ex-president van Zimbabwe van sodomie verdacht

De Zimbabwaanse ex-president Canaan Banana is beschuldigd van homoseksuele verkrachting. De politie zal een onderzoek instellen. De beschuldigingen zijn afkomstig van een politieagent die drie jaar lang het slachtoffer zou zijn geweest van Banana's seksuele uitspattingen....

AP; AFP; REUTER

AP, AFP, Reuter

HARARE

De 60-jarige ex-president is een politiek bondgenoot van president Mugabe, die sinds 1995 een zeer felle anti-homocampagne voert en vindt dat homo's moeten worden gelyncht. Homoseksualiteit is illegaal in Zimbabwe en op verkrachting staat een zware gevangenisstraf.

Banana zou de 36-jarige politieagent Jefta Dube tussen 1983 en '86 hebben gedwongen tot een homoseksuele verhouding. Dit kwam maandag aan het licht tijdens een rechtszaak tegen Dube. De agent werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op een collega die hem had gepest en hem 'Banana's vrouw' had genoemd.

Er was levenslang geëist. Maar de rechter dacht dat de seksuele mishandeling Dube mentaal zeer onstabiel had gemaakt, hetgeen als verzachtende omstandigheid gold. De rechter had Dube in eerste instantie verboden over de beschuldigingen jegens Banana te praten. Maandag werd dit verbod opgeheven.

Banana, een methodistenpredikant, theoloog en veelgeprezen diplomaat, weigerde gisteren met verslaggevers te praten en sloot zich op in zijn luxueuze villa. Banana was na Zimbabwe's onafhankelijkheid van 1980 zeven jaar lang president, terwijl Mugabe premier was.

Dube's advocaat is van plan een schadevergoeding te eisen van de ex-president, die volgens hem 'op een vreselijke manier misbruik heeft gemaakt van zijn officiële positie'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden