Ex-president Taylor krijgt 50 jaar celstraf

De voormalige president van Liberia, Charles Taylor, is veroordeeld tot 50 jaar celstraf voor medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Sierra Leone. Taylors advocaten gaan tegen het vonnis in beroep.

LEIDSCHENDAM - De straf wordt gerekend vanaf het begin van zijn detentie, 26 maart 2006. Ook met aftrek van deze 6 jaar betekent het dat de 64-jarige Taylor in de gevangenis zal sterven.


In april oordeelde het Speciale Hof voor Sierra Leone al dat Taylor schuldig is aan alle elf de aanklachten, waaronder moord, het zaaien van terreur, seksuele slavernij en het werven van kindsoldaten. Volgens de rechters is Taylor medeplichtig aan al deze misdaden en was hij betrokken bij de planning van een aantal bloedige operaties. Dat hij ook het bevel gaf tot de wreedheden, achtte het Hof niet overtuigend bewezen. Het is voor eerst in de geschiedenis van internationale rechtspleging dat een voormalig staatshoofd wordt veroordeeld.


Volgens rechter Richard Lussick zijn er in de oorlog in Sierra Leone, die woedde tussen 1991 en 2002, 'enkele van de meest afschuwelijke en brute misdaden gepleegd in de geschiedenis van de mensheid'. Hij verwees naar de getuigenissen van voormalige kindsoldaten, van de slachtoffers wier ledematen zijn afgehakt zodat ze nu tot de bedelstaf zijn veroordeeld, en van vrouwen die ernstig seksueel zijn misbruikt. 'De gevolgen op de lange termijn zijn verwoestend voor de slachtoffers', zei Lussick. 'Zonder de hulp van Taylor zou de oorlog eerder zijn afgelopen.'


Aparte klasse

De aanklagers hadden 80 jaar geëist. Naar internationale maatstaven behoort iemand die voor medeplichtigheid is veroordeeld een lagere straf te krijgen dan de direct betrokkenen. Issa Sesay, een van de hoogste leiders van het rebellenleger RUF, kreeg 52 jaar, commandant Morris Kallon 40 jaar. 'Maar Charles Taylor behoort tot een aparte klasse als staatshoofd', aldus Lussick. 'Hij heeft het publieke vertrouwen misbruikt. Zijn taak was om misdaden te bestraffen, niet om ze te plegen.'


Dat hij als lid van een commissie die vrede in Sierra Leone moest bewerkstelligen, dat proces ondertussen ondermijnde, droeg ook bij aan de zware straf.


Hoofdaanklaagster Brenda Hollis zei na de zitting dat ze het oordeel eerst nauwkeurig wil bekijken, voor ze besluit of ze in beroep gaat. 'De uitspraak heelt de wonden van de slachtoffers niet, maar het brengt enige rechtvaardigheid in de wereld.'


De verdediging gaat in ieder geval in beroep, onder leiding van Morris Anyah. 'We willen de bewijzen van de aanklagers opnieuw tegen het licht houden. Ze hebben getuigen betaald, sommigen wel 40 duizend dollar', zei Anyah.


Slachtoffers tevreden

Slachtoffers in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, verklaarden via een internetverbinding tevreden te zijn met de strafmaat. 'Taylor is immers 64, dus levend komt hij hier niet meer uit.' Ook mensenrechtenorganisaties waren tevreden. 'Als hij in Engeland zijn straf uitzit, maakt hij nog kans op strafverlaging. Maar ook dan zal hij de gevangenis nooit meer verlaten', zei Andy Lambe van Global Witness.


Of Charles Taylor tot het hoger beroep in Scheveningen gevangen blijft, moet de president van het Speciale Hof nog bekendmaken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden