Ex-president Taiwan voor rechter wegens corruptie

Het proces tegen de van corruptie verdachte Taiwanese oud-president Chen Shui-bian is donderdag begonnen in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

Chen is aangeklaagd voor onder meer het witwassen van geld, het verduisteren van overheidsgeld en het aannemen van steekpenningen tijdens zijn presidentschap.

Ook zijn vrouw Wu Shu-chen en twaalf anderen zijn aangeklaagd. Chen zou vooral veel geld hebben verdiend bij een illegale verkoop van een stuk land.

Ook zijn vrouw Wu Shu-chen en twaalf anderen zijn aangeklaagd. Chen zou vooral veel geld hebben verdiend bij een illegale verkoop van een stuk land. Die zaak zou hem 6,6 miljoen euro aan steekpenningen hebben opgeleverd. Verder verdenkt justitie hem van het aannemen van bijna 2 miljoen euro aan smeergeld van een aannemer. In ruil zou die een contract voor een overheidsproject hebben verdiend.

De 58-jarige Chen stelt dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd is. Hij ontkende donderdag dat hij bij corruptie was betrokken.

Hij regeerde het eiland tussen 2000 en 2008. In deze periode verslechterde de relatie met China dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. Sinds Chens vertrek is de relatie tussen beide landen sterk verbeterd. Zijn vrouw heeft wel toegegeven dat ze bij de verkoop van een stuk grond geld heeft ontvangen.

Ex-president van Taiwan Chen Shui Ban verlaat het Tucheng detentiecentrum bij Taipei, om in het hoogerechtshof van Taiwan terecht te staan. (Reuters) Beeld
Ex-president van Taiwan Chen Shui Ban verlaat het Tucheng detentiecentrum bij Taipei, om in het hoogerechtshof van Taiwan terecht te staan. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden