Ex-president Ronald Reagan heeft ziekte van Alzheimer

De voormalige president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, is ongeneeslijk ziek. De 83-jarige ex-acteur en politicus in ruste heeft in een open brief aan Amerika bekendgemaakt dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De in Californië woonachtige Reagan heeft met een handgeschreven brief de publiciteit gezocht om meer bekendheid te geven aan deze ziekte, een vorm van hersenletsel, waardoor de patiënt geleidelijk zijn verstandelijke vermogens verliest. Reagan hoopt dat door openheid te betrachten er meer fondsen beschikbaar zullen komen voor het onderzoek naar deze neurologische ziekte, waar vier miljoen Amerikanen aan lijden.

Volgens Catherine Busch, woordvoerster van de ex-president, hebben artsen het afgelopen jaar tijdens routine-controles ontdekt dat Reagan aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Voor vrienden van de ex-president kwam het bericht niet als een verrassing. De afgelopen maanden liet Reagan verstek gaan bij een aantal openbare bijeenkomsten. In de verkiezingscampagne van de afgelopen maanden speelde hij geen enkele rol. En tijdens de begrafenis van oud-president Richard Nixon viel op dat de gezondheidstoestand van Reagan achteruit ging.

In de brief zegt Reagan dat hij 'begonnen is aan de reis die hem zal leiden naar de zonsondergang van zijn leven'. President Clinton, die campagne voert in Californië, zei diep geraakt te zijn door de brief van Reagan. Clinton bracht in herinnering dat Reagan al geruime tijd een vergeetachtige en fragiele indruk maakte. In de laatste periode van zijn presidentschap viel het medewerkers en journalisten op dat Reagan niet alleen in toenemende mate vergeetachtig werd, maar ook midden in gesprekken de draad kwijtraakte.

In telegrammen, faxen en in de praatshows op de radio en op de televisie reageerden Amerikanen met ontroering op de brief van de oud-president. Voor miljoenen is Reagan de beste naoorlogse president en in de campagnes van de Republikeinse kandidaten voor de verkiezingen van dinsdag wordt aan de periode waarin de Reagans het Witte Huis bewoonden, met heimwee teruggedacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden