nieuwsSoedan

Ex-president Bashir van Soedan twee jaar naar ‘heropvoedingscentrum’ om corruptie

De afgezette president Omar al-Bashir van Soedan is zaterdag veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie en witwassen van illegaal verkregen geld. Met het oog op zijn leeftijd, 75 jaar, mag Bashir zijn straf uitzitten in een heropvoedingscentrum.

Voormalig president Omar al-Bashir van Soedan, die in april dit jaar door het leger werd afgezet, overlegt met een van zijn advocaten tijdens het proces tegen hem wegens corruptie. Hij werd zaterdag tot twee jaar veroordeeld. Beeld AFP
Voormalig president Omar al-Bashir van Soedan, die in april dit jaar door het leger werd afgezet, overlegt met een van zijn advocaten tijdens het proces tegen hem wegens corruptie. Hij werd zaterdag tot twee jaar veroordeeld.Beeld AFP

Bashir werd in april dit jaar afgezet nadat het leger de macht had gegrepen. De legerleiding keerde zich tegen Bashir na maanden van massale betogingen tegen diens bewind. De president regeerde het land dertig jaar lang met harde hand. Na zijn arrestatie vonden de autoriteiten tientallen miljoenen aan cash in zijn residentie.

Bashir erkende tijdens zijn proces dat hij 25 miljoen dollar van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman had gekregen, maar hij sprak de beschuldigingen tegen. Volgens hem ging het om een gift die hij naar eigen inzicht mocht besteden, niet om geld voor de staatskas. Eerder zou Bashir al ruim 50 miljoen euro hebben ontvangen van de inmiddels overleden Saoedische koning Abdullah.

Bashirs advocaten betoogden dat het niet ongewoon was dat leiders hoeveelheden buitenlandse valuta in bezit hebben. Buiten de rechtbank brak chaos uit, toen de rechter het vonnis voorlas. Aanhangers van de afgezette president protesteerden luidkeels tegen de straf.

Aanhangers van de voormalige Soedanese president Bashir protesteren tegen de veroordeling van hun idool. Beeld Reuters
Aanhangers van de voormalige Soedanese president Bashir protesteren tegen de veroordeling van hun idool.Beeld Reuters

Er lopen nog een aantal andere onderzoeken tegen de voormalige president, onder meer wegens het financieren van terrorisme. Ook is hij onlangs verhoord in verband met het harde optreden tegen demonstranten eerder dit jaar waartoe hij opdracht gaf. Daarbij kwamen ruim honderd betogers om het leven.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil hem ook berechten voor oorlogsmisdaden tegen de bevolking van Darfur, in het westen van het land. Daar werden honderdduizenden mensen het slachtoffer van een campagne van de Janjaweed, een militie die de steun was van het bewind van Bashir. Hoewel er al jaren een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem lag, kon Bashir de afgelopen jaren zonder problemen een reeks Afrikaanse en Arabische landen aandoen. Het is de vraag of de nieuwe Soedanese autoriteiten hem wel aan het Strafhof zullen overdragen.

Vier maanden na de val van Bashir stemde de legerleiding in met de vorming van een overgangsregering waarin zowel militairen als vertegenwoordigers van de oppositie zitting hebben. Op last van de overgangsregering werd de voormalige regeringspartij van Bashir ontbonden. Tegelijk werd ook een reeks wetten uit de Bashir-tijd geschrapt die vrouwen verboden broeken te dragen of hun haar onbedekt te laten, op straffe van geseling.

Soedan heeft een paar maanden na de politieke omwenteling in het land een beruchte zedenwet voor vrouwen afgeschaft en een verbod uitgevaardigd voor de politieke partij van de in april afgezette president Omar al-Bashir. Maar hiermee is de revolutie nog lang niet voltooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden