Ex-president Argentinië weigert aanwezig te zijn bij inhuldiging opvolger

Het valt de Argentijnse ex-president Cristina Kirchner zwaar om afstand te doen van haar macht. Na een hoogoplopende ruzie weigerde ze vandaag aanwezig te zijn bij de inauguratie van haar opvolger Mauricio Macri. Gisteravond zette ze zichzelf nog eenmaal groots in de schijnwerpers.

De Argentijnse ex-president Cristina Kirchner. Beeld epa

Omringd door staatshoofden nam de in november gekozen Mauricio Macri eerder vandaag de presidentiële sjerp en staf in ontvangst. Na twaalf jaar links-nationalistisch Kirchnerisme, waait er nu een conservatieve rechtse wind in het Zuid-Amerikaanse land. Kirchner schitterde door afwezigheid.

De uitgaande president wilde dat de traditionele stafoverdracht plaats zou hebben in het Congres, Macri had de voorkeur voor regeringspaleis het Roze Huis. De twee maakten al dagenlang ruzie hierover, en in een telefoongesprek liepen de emoties hoog op. 'Macri schreeuwde tegen me', beklaagde Kirchner zich op Facebook. 'Ik moest hem eraan herinneren dat ik een vrouw ben en dat hij me niet op die manier dient te behandelen.' Ze besloot de machtsoverdracht te boycotten.

Dat zorgde voor een logistiek probleem. Want als Kirchner de sjerp en staf niet zou overdragen, wie dan wel? Een rechter bood uitkomst en besloot dat Kirchner tot een minuut voor twaalf woensdagavond president zou zijn. 'Om middernacht verander ik in een pompoen', grapte Kirchner daarover. Voor de tussenliggende uren werd een interim president aangesteld, die vandaag in het Roze Huis de ceremoniële handelingen verrichtte.

Vredesteken

Kirchner liet zich niet zomaar in de schaduw dwingen. Ze weigerde het officiële twitteraccount van het Roze Huis met 324 duizend volgers over te dragen aan Macri, en organiseerde een groots afscheid voor zichzelf. Tienduizenden aanhangers stonden woensdagavond op het Meiplein voor het regeringspaleis. Kirchner was het stralende middelpunt en sprak het volk drie kwartier lang met schorre stem toe. 'Ik luister naar jullie en ik zal altijd naar jullie luisteren', aldus de 62-jarige politica tegen de juichende mensenmassa.

Het publiek huilde en stak massaal twee vingers in de lucht. Internationaal bekend als vredesteken, in Argentinië ook symbool voor steun aan het Peronisme, de nationalistisch populistische stroming die sinds de jaren vijftig de Argentijnse politiek domineert. De strijdlustige en flamboyante Kirchner wordt door haar aanhangers vaak in een adem genoemd met Evita Peron, een van de grote helden uit het Peronisme.

Het is niet duidelijk wat de door corruptieschandalen geplaagde Kirchner gaat doen nu ze zonder baan zit. Ze lijkt niet voornemens van het politieke podium te verdwijnen. 'Onze taak houdt niet op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden