NieuwsFraude Maleisië

Ex-premier Maleisië moet 12 jaar de cel in vanwege frauduleus opgestreken miljard

De Maleisische ex-premier Najib Razak is door een rechter in Kuala Lumpur schuldig bevonden voor zijn rol in de geruchtmakende 1MDB-fraudezaak. Hij moet 12 jaar de cel in, oordeelde de rechter.

Jeroen Visser
 Najib Razak kan 15 tot 20 jaar cel krijgen voor zijn rol in een fraudezaak.  Beeld AFP
Najib Razak kan 15 tot 20 jaar cel krijgen voor zijn rol in een fraudezaak.Beeld AFP

De uitspraak is opzienbarend omdat Najib (67) tot de top van de Maleisische politieke elite behoort. Zijn vader en oom waren eerder premier en Najibs politieke partij is sinds 1957 vrijwel onafgebroken aan de macht geweest. De zaak tegen de prominente ex-premier vormde volgens experts een testcase of Maleisië zou kunnen afrekenen met de grootschalige corruptiepraktijken.

Het investeringsfonds 1MDB was in 2009 door Najibs regering opgetuigd om buitenlandse investeerders te trekken en de economie aan te zwengelen. Maar het fonds bleek vooral een middel voor zelfverrijking van een kleine kliek rond de premier. Zij gebruikten naar schatting 4 miljard euro voor de aanschaf van onder meer een jacht van 260 miljoen dollar, een Picasso en vastgoed.

De ex-premier zelf zou ongeveer 1 miljard euro hebben opgestreken. Daarvan kocht hij onder meer een grote, roze diamant van 22 miljoen euro voor zijn vrouw. Saillant detail is dat ook de film The Wolf of Wall Street, met steracteur Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, in het dossier voorkomt. Najibs stiefzoon Riza Aziz, die ervan werd verdacht ruim 200 miljoen euro uit het fonds te hebben ontvangen, was de producent van de film.

Volgens Najib is hij misleid door een Maleisische zakenman, Jho Low, die de spil in het web van het corruptienetwerk zou zijn geweest. Low, die al jaren voortvluchtig is, zou Najib hebben verteld dat het geld dat binnenkwam op zijn bankrekening gedoneerd was door de koninklijke familie in Saoedi-Arabië. Ook zei Najib dat hij niet wist hoe hoog zijn banksaldo was. De rechter ging daar niet in mee. ‘Het zou zeer bijzonder zijn dat de beklaagde, die destijds premier en minister van Financiën was, er geen weet van had.’

Mede door het corruptieschandaal verloor Najib in 2018 de verkiezingen van zijn rivaal Mahathir Mohamad. Snel daarna werd hij aangeklaagd. Sindsdien lopen er meerdere zaken tegen hem.

Begin dit jaar werd Mahathir echter na een politiek steekspel gewipt en belandde Najibs partij UMNO weer in de regeringscoalitie, ditmaal geleid door de relatief onbekende Muhyiddin Yassin. Het is de vraag of de veroordeling van Najib de coalitie onder druk zet. Honderden aanhangers van de ex-premier waren dinsdag naar het gerechtsgebouw gekomen om hun steun te betuigen. Najib heeft namens UMNO nog altijd een zetel in het parlement.

Najib kondigde eerder al aan tegen een mogelijke veroordeling in beroep te gaan. Experts achten de kans aanwezig dat hij later alsnog vrijgesproken zal worden. Vrijwel alle rechters in het land zijn door Najibs partij benoemd. Eerder dit jaar werd de aanklacht tegen Najibs stiefzoon, de producer van The Wolf of Wall Street, ingetrokken.

Eerder troffen Maleisische aanklagers een schikking van 3,4 miljard euro met zakenbank Goldman Sachs voor diens rol in het corruptieschandaal rond 1MDB. De bank erkende dat twee voormalige medewerkers bij meerdere transacties in de fout gingen. De Amerikaanse Justitie is nog bezig met een onderzoek.

Inval bij ex-premier Maleisië: designertassen, stapels cash en juwelen in beslag genomen

De Maleisische politie nam in mei 2018 284 dozen met designerhandtassen en 72 zakken met juwelen, contant geld en horloges in beslag bij een inval in een appartement van ex-premier Najib Razak.

Analyse ‘Premier beroofde Maleisisch volk’. Wat is het corruptieschandaal 1MDB?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden