Ex-premier Georgië gearresteerd

In Georgië zijn dinsdag twee politieke bondgenoten van president Saakasjvili aangehouden op verdenking van ambtsmisbruik en fraude. Saakasjvili ziet parallellen met de vervolging van Julia Timosjenko in Oekraïne, maar premier Ivanisjvili ontkent stellig dat sprake is van politieke vervolging.

MOSKOU - De twee aangehouden politici zijn oud-premier Van Merabisjvili, een cruciale figuur in Saakasjvili's Nationale Beweging en de huidige partijleider, en oud-minister van Werkgelegenheid Tsjiaberasjvili. De twee worden ervan beschuldigd vorig jaar 22 duizend activisten van de Nationale Beweging op de salarislijst te hebben gezet van het ministerie van Werkgelegenheid. Zij zouden zich louter hebben ingezet voor de campagne in de aanloop naar de cruciale parlementsverkiezingen van oktober, die uitmondde in de eerste grondwettelijke machtswisseling in Georgië.

Merabisjvili wordt er ook van verdacht illegaal een villa aan zee te hebben bemachtigd en deze te hebben laten opknappen en onderhouden met overheidsgeld. Daarnaast loopt er onderzoek naar zijn rol in de 'bewust harde' onderdrukking door de politie van een demonstratie in 2011.

Merabisjvili was jarenlang als minister van Binnenlandse Zaken onder Saakasjvili een oppermachtig en ook gevreesd man. Hij wilde zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen later dit jaar. 'Het is jammer dat we nu de kans zijn kwijtgeraakt op zo'n president', luidde gisteren het sarcastische commentaar van premier Ivanisjvili. Volgens Ivanisjvili hebben 'Amerika en Europa begrepen dat we niet doen aan selectieve vervolging'. Hij herinnerde eraan dat er altijd vragen bestonden over het optreden van Merabisjvili, maar dat het proces zelf moet worden afgewacht om uitsluitsel te krijgen.

In een televisierede waarschuwde president Saakasjvili dat Georgië nu zijn kansen op integratie met westerse instellingen kan verspelen en in hetzelfde internationale isolement kan terechtkomen als Oekraïne.

'Oekraïne, dat zo belangrijk is voor het Westen, raakte in een serieus isolement na wat gezien wordt als de politiek gemotiveerde arrestatie van de oud-premier (Timosjenko, red.). Georgië is een klein land en het Westen heeft ons minder nodig, maar het is in Ruslands vitale belang dat Georgië internationaal geïsoleerd raakt. Iedereen moet nadenken over de gevolgen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden