Ex-premier Ciller faalt bij vormen coalitieregering

De Turkse premier Ciller is er woensdag niet in geslaagd een regeringscoalitie te vormen met de Moederland Partij (ANAP). ANAP-voorman en voormalige oppositieleider Mesut Yilmaz zei na gesprekken met de demissionaire minister-president dat hij niet akkoord ging met de voorwaarden van Cillers Partij van het Rechte Pad (DYP) voor de...

AFP; REUTER

AFP, Reuter

ANKARA

Nadat vorige week de sinds 1991 regerende coalitie van de DYP met de sociaaldemocraten uiteenviel, toonde Yilmaz zich alleen bereid met de DYP te gaan regeren na algemene verkiezingen. Later stelde hij voor toch aan een regering deel te nemen en de vervroegde verkiezingen in juni van het volgende jaar te houden.

Mogelijk zal Ciller nu steun zoeken bij de kleinere partijen om zo een minderheidsregering van de DYP mogelijk te maken. In het Turkse parlement beschikt Cillers partij over 182 van de 450 zetels.

Yilmaz noemde het woensdag na afloop van de gesprekken 'onmogelijk om met deze premier samen te werken. Haar karakter is daarvoor het belangrijkste obstakel.' Ciller reageerde in stijl met de opmerking dat Yilmaz niet oprecht was geweest tijdens de gesprekken en alleen de publieke opinie had willen bespelen. 'Ik ben erg treurig. Turkije heeft twee dagen verloren. De problemen vereisen eerlijkheid en vertrouwen en geen pokerspel.'

Volgens een functionaris van Cillers partij liepen de gesprekken stuk op onenigheid rond de stakingen van meer dan 250 duizend werknemers in de publieke sector, die hun tweede week zijn ingegaan. De afgelopen dagen trachtte de Moederlandpartij de sympathie van de vakbonden te verwerven, door zich uit te spreken voor een loonsverhoging van meer dan de door de regering aangeboden 5.4 procent.

Ciller heeft steeds gezegd dat een hoger salarisbod voor de 682 duizend werknemers in de publieke sector haar economische herstelplan zou vernietigen. Verwacht wordt dat de komende dagen nog eens 150 duizend mensen zich bij de stakingen zullen aansluiten.

Op de beurs van Istanbul gingen de aandelenkoersen scherp omlaag, nadat bekend was geworden dat de door het bedrijfsleven gewenste rechtse alliantie voorlopig van de baan is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden