Ex-politicus verdacht van piramidespel bij beleggingen in windenergie

In een onderzoek naar mogelijke oplichting met beleggingen in windenergie heeft de opsporingsdienst FIOD vorige week beslag gelegd op onroerend goed en diverse bankrekeningen. Een van de verdachten is een voormalig PvdA-gemeenteraadslid uit Enschede.

Beeld EnergiQ.

Ex-politicus Wim van der N. bevestigt dat hij verdachte is, maar ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Een woordvoerder van de FIOD wil geen commentaar geven op verdachten, zolang het onderzoek nog loopt.

De zaak draait om beleggingen die via de website Hollandsche Wind en Noordenwind werden aangeboden aan particulieren. Hun inleg zou in windmolens en windparken worden gestoken. Op de obligaties die de beleggers kochten, werd een fiks rendement beloofd. Justitie vermoedt echter dat er sprake was van een piramidespel, waarmee het rendement van beleggers werd betaald met inleg van nieuwe investeerders.

Het onderzoek startte na signalen van banken, die onverklaarbare stortingen zagen op diverse rekeningen. Over exacte bedragen wil de FIOD niets zeggen, alleen dat het om 'vele tonnen' gaat. Justitie vermoedt dat het geld anders werd besteed dan beloofd. Van der N. ontkent dat hij bij mogelijke fraude betrokken is. Volgens hem is een lege vennootschap van hem misbruikt door kennissen.

'In de zomer vorig jaar vroegen kennissen van me of ze een lege bv van me mochten gebruiken voor hun activiteiten. Dat vond ik prima.' Zelf verrichtte hij naar eigen zeggen wat 'personeelswerk' voor het beleggingsbedrijf. Ook bleef hij geregistreerd als bestuurder en enig aandeelhouder van de vennootschap, zoals blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Onhandig, geeft hij toe. 'Maar het was de bedoeling dat ik de bv zou verkopen.'

De voormalig politicus zegt dat hij snel argwaan kreeg doordat bijvoorbeeld een goede boekhouding ontbrak. Ook werden er persoonlijk leningen verstrekt aan medewerkers van het bedrijf vanuit de bedrijfsmiddelen. Van der N. zegt dat hij zich gebruikt voelt, 'katvanger'. Volgens hem staat er momenteel nog ongeveer '8 ton' op de rekening van het bedrijf. Hij schat dat er in totaal voor ongeveer '1,5 miljoen euro' is ingelegd door particuliere beleggers.

Faillissementen

Van der N. kwam eerder in opspraak door een aantal faillissementen. Hij zat tot 2009 namens de PvdA in de gemeenteraad van Enschede, maar stapte vervolgens uit de fractie en ging verder als eenmansfractie.

Een van de betrokkenen die een lening kreeg, is Stefan S., de commerciële man van Hollandsche Wind. Die bevestigt de lening van ongeveer 50.000 euro, maar zegt ook niks met fraude te maken te hebben. 'Ik heb alleen het kantoor opgezet. Die lening was omdat ik wat financiële moeilijkheden had. Ook anderen kregen leningen uit het bedrijf.' Of die lening betaalt is met de inleg van beleggers, zegt hij niet te weten. 'Ik heb daar toen ook niet over nagedacht.' S. wijst op zijn beurt naar Van der N.. 'Die man heeft een verleden van faillissementen en speelt nu dat hij onschuldig is.' S. bevestigt dat justitie beslag op zijn bankrekening heeft gelegd. 'Omdat ik provisies van het bedrijf heb gekregen.'

De site van Hollandsche Wind is inmiddels uit de lucht. Wel staat er een geruststelling op voor beleggers over de beslagleggingen door justitie. 'Dat is voor iedereen uitermate vervelend maar ook veilig. Wij kunnen gedurende het beslag niet over uw en onze financiën beschikken zodat er geen enkele betaling plaats kan vinden.'

Meer lezen

Zo moeten we windenergie in de toekomst gebruiken
Hoe afhankelijker we worden van wind- en zonne-energie, hoe belangrijker dat deze stroom goed gebruikt wordt. Oftewel: we moeten de prijzen laten variëren en zorgen voor betere opslag en transport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden