Ex-patiënten rugarts eisen operatieverbod

Zes ex-patiënten van de Nederlands-Duitse rugarts Horst Dekkers willen dat de chirurg een operatieverbod krijgt opgelegd. Ze vermoeden dat de arts in de Duitse Alpha Klinik in München onnodige operaties op hen heeft uitgevoerd.

Volgens hun advocaat, Wolfgang Putz, zijn nog ‘mogelijk tientallen’ zaken tegen Dekkers in voorbereiding. Dekkers ontkent de aantijgingen en meent dat hij slachtoffer is van een ‘lastercampagne’. De rugspecialist opereert jaarlijks honderden Nederlandse patiënten in Duitsland.

Vorig jaar stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek in naar de rugspecialist. Over de individuele klachten van patiënten velde de inspectie geen oordeel omdat Dekkers buiten Nederland opereert. Wel moest hij zich in Nederland laten registreren als arts om hier spreekuur te mogen houden. Ook kreeg hij de aanbeveling de nazorg te verbeteren.

De teleurgestelde ex-patiënten proberen nu via de rechter alsnog hun gelijk te halen in zes aparte civiele procedures. Volgens hun advocaat tekenen zich in de door Dekkers gemaakte fouten steeds dezelfde patronen af. ‘Hij stelt verkeerde diagnoses en opereert wanneer dat niet nodig of zelfs schadelijk is’, aldus Putz.

Putz’ kantoor behartigt al dertig jaar de belangen van slachtoffers van medische fouten. ‘Slechts een keer eerder ben ik een specialist tegengekomen tegen wie bij benadering zoveel klachten zijn ingediend als dokter Dekkers. Hij staat wat dat betreft op eenzame hoogte’, aldus Putz.

Dekkers meent de dupe te zijn van een ‘planmatige smaad- en lastercampagne’ die is geïnitieerd door een andere Nederlandse rugarts van de Alpha Klinik. De twee specialisten hadden ooit samen een maatschap maar zijn nu elkaars concurrent.

De advocaat benadrukt dat de processen niet tegen de Alpha Klinik gevoerd worden, maar alleen tegen Horst Dekkers. In de Alpha Klinik werken in totaal drie Nederlandse artsen.

De werkwijze van Horst Dekkers is in Nederland al eerder bekritiseerd door de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR). Zij krijgen regelmatig klachten van patiënten bij wie Horst Dekkers een vernauwing van het zenuwkanaal in de wervelkolom (stenose) heeft geconstateerd, terwijl hun specialist daar op de MRI-scans geen stenose ziet. Dekkers onderstreept dat de vereniging van rugpatiënten nooit onderzoek naar hem gedaan heeft en zich louter baseert op klachten van patiënten.

Putz weet nog niet wanneer de eerste zaak behandeld wordt door de rechtbank in München. Er is veel tijd gemoeid met het verzamelen van de relevante medische dossiers. Alle klagers worden in Duitsland door onafhankelijke experts onderzocht. Een stenoseoperatie in de Alpha Klinik kost ongeveer 20.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden