Ex-neuroloog Jansen Steur niet bij hoger beroep

Ex-neuroloog Ernst Jansen is vandaag niet aanwezig bij de behandeling van het hoger beroep in zijn rechtszaak, omdat dat volgens zijn advocaat 'niet in zijn eigen belang is'. 'Jansen heeft een hersenbeschadiging, waardoor hij een aparte en misschien zelfs voor leken vreemde manier van communiceren heeft. Zijn gedrag is niet te regisseren.'

Beeld epa

Dat zei zijn advocaat Peter Plasman aan het begin van de beroepszaak over de voormalig neuroloog, die eerder tot drie jaar gevangenisstraf is veroordeeld.De mogelijke hersenbeschadiging is onderdeel van het hoger beroep dat deze week dient. Jansen zou dat hebben opgelopen na een zeer ernstig auto-ongeluk 25 jaar geleden.

Jansen werd in december 2013 veroordeeld tot drie jaar cel voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose van een ernstige ziekte was gesteld. Dat gebeurde toen hij bij het Medisch Spectrum Twente werkte, waar hij in 2004 werd ontslagen. Zowel het Openbaar Ministerie als hijzelf ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Dwingen om te komen

Volgens Plasman heeft Jansen 'in het geheel niet zijn eigen belang voor ogen'. De voormalig neuroloog is wel aanwezig bij de uitspraak, zo liet Plasman weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) noemt het 'buitengewoon spijtig' dat Jansen niet aanwezig is, ook namens de slachtoffers van de ex-neuroloog die vandaag weer aanwezig zijn in de rechtszaal. Er is zelfs nog overwogen om de ex-neuroloog te dwingen te komen. 'Maar we weten niet waar hij is en of we hem dus op tijd bij de rechtbank kunnen krijgen', aldus de aanklager. Het OM wil niet dat de behandeling in de rechtbank vertraging oploopt.

De advocaat van Jansen had daarentegen wel om aanhouding van de zaak gevraagd, omdat hij de deskundigenrapporten naar eigen zeggen pas zondagavond had ontvangen. De rechtbank ging daar echter niet in mee.

Ernst Jansen Steur in december bij de Rechtbank in AlmeloBeeld epa

Grootste medische strafzaak

Een aantal van de slachtoffers van de voormalig neuroloog was wel aanwezig. Twee van hen hielden een emotioneel betoog. 'Mijn moeder is jarenlang psychisch en lichamelijk mishandeld door Jansen. Zij is onder verschrikkelijke omstandigheden, en alleen gestorven', vertelde de dochter van de vrouw die in 2000 zelfmoord pleegde nadat Jansen haar in de jaren daarvoor had verteld dat ze verschillende zeer ernstige ziektes had, zoals alzheimer en de spierziekte ALS.

Ze kreeg zeer zware medicatie voorgeschreven. 'Mijn moeder was een schim van zichzelf geworden. Ik zie haar nog zitten in haar stoel, in afwachting van haar voorspelde levenseinde.' Achteraf bleek dat ze de ernstige ziektes helemaal niet had.

Een andere voormalig patiënt die het woord voerde, kon zijn emoties moeilijk de baas. 'Ik heb niet alleen verdriet om de problemen die ik heb gehad. Maar het verdriet dat mijn vrouw en zoon is aangedaan, daar heb ik geen woorden voor.' Jansen had hem verteld dat hij alzheimer had, daar bleek niets van waar.

De zaak tegen de voormalig neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Waarschijnlijk is de uitspraak in het hoger beroep op 18 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden