Ex-minister Israël vrijgesproken

De ultrarechtse Israëlische oud-minister Lieberman kan na elf maanden terugkeren in de regering-Netanyahu, omdat de rechter de aanklachten tegen hem heeft verworpen.

TEL AVIV - Een rechtbank in Jeruzalem heeft Avigdor Lieberman woensdag vrijgesproken van aanklachten wegens corruptie en misbruik van vertrouwen. Lieberman kan na een afwezigheid van elf maanden zijn werk als minister van Buitenlandse Zaken hervatten.


'Dit hoofdstuk is afgesloten. Ik richt me nu op de vele uitdagingen die voor me liggen,' zei hij na het vonnis. De uitspraak kan vergaande gevolgen hebben voor de Israëlische politiek.


De affaire Lieberman begon zeventien jaar geleden. Aanvankelijk speelde er alleen een 'grote zaak', waarin de ex-minister werd beschuldigd van onder meer fraude en het witwassen van geld. Hij zou fictieve zakelijke transacties hebben laten uitvoeren via brievenbusfirma's in onder meer de Maagdeneilanden en Cyprus.


Het onderzoek liep vast toen procureur-generaal Yehuda Weinstein tot de conclusie kwam dat hij niet voldoende bewijs kon leveren. Kroongetuigen stierven en een medewerkster van een Cypriotisch advocatenkantoor kampte met acuut geheugenverlies.


'Grote zaak' was al opgegeven

In december 2012 gaf Weinstein de 'grote zaak' op en richtte hij zijn pijlen op een kleinere, waarin Lieberman werd beschuldigd van onregelmatigheden bij de benoeming van een ambassadeur in Letland. De aanstelling van Ze'ev Ben-Arieh zou een beloning zijn geweest omdat hij de ex-minister geheime politie-documenten die betrekking hadden op de 'grote zaak' zou hebben gegeven.


De rechtbank liet weten dat de handelwijze van Lieberman geen schoonheidsprijs verdient, maar dat er geen overtuigende bewijzen zijn geleverd voor corruptie. Bovendien was de benoeming van Ben-Arieh geen echte promotie, omdat hij al eerder ambassadeur was geweest.


De uitspraak wordt gezien als een zware dreun voor Weinstein.


Lieberman, leider van de rechtse partij Israël Beitenu, ziet niets in het vredesproces met de Palestijnen en huldigt een uitgesproken afkeer van president Mahmoud Abbas. Sinds de Knessetverkiezing van januari vormt zijn partij een gezamenlijke fractie met de Likud van premier Benjamin Netanyahu.


De premier feliciteerde Lieberman gisteren onmiddellijk, al zijn de twee mannen rivalen in de strijd om het leiderschap van het ultra-nationalistische kamp. Nu Lieberman na zeventien jaar definitief de handen vrij heeft, is het de vraag hoe lang zijn samenwerking met de Likud zal standhouden.


De afgelopen maanden heeft hij toenadering gezocht tot de orthodox-religieuze oppositiepartij Shas, die graag in de regering wil. Hoewel Lieberman niet bekend staat als een godvruchtig mens, spoedde hij zich gisteren na de uitspraak onder grote belangstelling van de media naar de Klaagmuur voor een dankgebed.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden